Cum ne protejăm ideiile de afaceri?

Foto: https://www.rocketlawyer.com/

Vi s-a întâmplat vreodată să povestiți cuiva despre o idee de business și să o vedeți pusă în practică de respectiv? Dacă ați experimentat asta și nu v-a plăcut, sau dacă vreți să știți ce aveți de făcut în caz că, vă invităm să citiți câteva sfaturi ale unui bun specialist în proprietate intelectuală: Crina Frisch, Partner, Frisch & Partners.

crina frisch”În principiu este recomandabilă şi utilă semnarea unui contract de confidenţialitate înainte de a se purta discuţia de lucru, urmare semnării acestui contract existând posibilitatea de a fi atrasă răspunderea contractuală sau după caz delictuală a persoanei, în cazul în care aceasta încalcă contractul de confidenţialitate. Din păcate, nu există un instrument legal care să ne poată pune la adăpost în totalitate, în astfel de situaţii.

Următoarele date ar trebui să fie cuprinse în contract pentru că informaţiile să nu fie preluate/diseminate de către cealaltă parte:

– o clauză care să prevadă că drepturile de proprietate intelectuală îi aparţin societăţii sau persoanei în cauză;

– eventuale sancţiuni pentru încălcarea obligaţiilor asumate în momentul semnării contractului.

În anumite condiţii poate fi atrasă răspunderea pentru fapte de concurenţă neloială, răspunderea civilă delictuală sau chiar a uneia penală.

Ideea/conceptul nu pot fi protejate ci doar realizarea şi prezentarea acestora într-o formă concretă.În anumite cazuri poate fi atrasă răspunderea civilă delictuală, concurenţa neloială depinzând de natura sau maniera de săvârşire a acestor fapte.

Poate fi invocată şi încălcarea legii privind dreptul de autor însă, ideea trebuie să fie materializată.”

Crina Frisch, Partner, Frisch & Partners.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*