”Veste bună pentru mamele din România”?

mother
Foto: http://cdn.davidwolfe.com

Văd azi pe Facebook un titlu frumos de la Mediafax: ”Veste bună pentru mamele din România”. Ce bine! Ia să vedem! Poate fac alocația 100 de lei. Voi putea să cumpăr și o pereche de șosete pe lângă alea două de ștrampi.

Șapoul zice însă: ”Deputatul PSD, Ninel Peia, a depus, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege care prevede acordarea unei indemnizaţii viagere pentru femeile care au trei sau mai mulţi copii, acestea fiind cuprinse între 30 şi 50% din salariul mediu net pe economie, ceea ce ar însemna între 630 şi 1000 lei.”

Slavă Domnului că e numai un proiect de lege! Păi care e vestea bună? Categoria respectivă nu avea nevoie de niciun alt stimulent. Pe lângă ajutoarele sociale, să aibă mereu copii sub 2 ani pentru care să primească 200 de lei pe lună era suficient de încurajator. Nu ne-am săturat de campanii TV pentru donatul de diverse pentru familii cu 11 copii care locuiesc într-o cameră/baracă/bordei? Sigur că-mi pare rău pentru acei copii. Nu merită să trăiască în mizeria și sărăcia în care sunt forțați să o facă. Nici nu vreau să generalizez. Poate că există și oameni muncitori și resposabili care au mai mult de trei copii, dar cu siguranță aceștia sunt foarte puțini în România.

Am putea să facem fiecare un mic exercițiu: câte astfel de familii cunoașteți? Eu cunosc numai două (ai mei fiind un exemplu), dar niciun copil din astea două familii nu este născut după 1990.

De ce nu ar beneficia de bani mai mulți familiile cu copii, oricâți (unu, doi, trei, 10)? Natalitatea ar trebui încurajată în România, dar cu cap. Ce ar fi să începem prin a încuraja femeile să facă un copil, sau pe al doilea după ce au avut cumva curajul să facă unul, înainte să le încurajăm să facă 3-4?

Articolul mai spune că deputatul ”a explicat că în actuala conjuctură parlamentară a adunat suficient sprijin politic pentru a trece legea”. Eu sper că există mai multă responsabilitate undeva pe acolo.

Update 29.02.2016:

Vestea bună este că între timp s-a modificat titlul articolului în: ”Proiect PSD: Mamele cu mai mulţi copii vor primi indemnizaţie viageră între 600 şi 1.000 lei”. Ăsta este un semn timid că au mai rămas în Mediafax ceva oameni care știu să înțeleagă o informație (chiar dacă mai târziu) și nu numai să o redea.

Știrea integrală este aici: http://www.mediafax.ro/politic/proiect-psd-mamele-cu-mai-multi-copii-vor-primi-indemnizatie-viagera-intre-600-si-1-000-lei-15076590

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*