Build Upon, cel mai mare proiect pentru renovarea clădirilor

Build Upon, cel mai mare proiect din lume de colaborare pe tema renovării clădirilor, a fost lansat oficial astăzi de către Consiliile pentru Clădiri Verzi din Europa, cu scopul de a adresa problema schimbărilor climatice și a reduce emisiile de dioxid de carbon (CO2) provenite de la clădirile existente.

După mai mult de un an de pregătiri, proiectul BUILD UPON lansează o serie de 80 de evenimente europene, care au ca scop reunirea a mai mult de 1000 de organizații într-un efort concertat de a reduce emisiile cauzate de clădiri.

Emisiile din clădirile existente reprezintă 36% din totalul emisiilor de dioxid de carbon (CO2) ale Uniunii Europene. BUILD UPON dorește să contribuie la reducerea acestui impact sprijinind guvernele, industria și societatea civilă pentru a co-crea strategiile naționale de renovare, planuri pe termen lung ce vizează renovarea locuințelor, clădirilor comerciale, publice și private, la standarde ridicate de eficiență energetică. Aceste strategii vor trebuie realizate până pe data de 30 aprilie 2017, în conformitate cu legislația UE.

Cu o valoare de 2,35 milioane de euro, proiectul este finanțat prin programul UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020 și este implementat de Consiliile pentru Clădiri Verzi din 13 țări (Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Irlanda, Italia, Letonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Turcia), fiind, totodată, susținut de Rețeaua Regională Europeană a Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi.

Proiectul va aduce împreună o gamă diversă de organizații și instituții care vor colabora pentru a găsi soluții pentru renovarea sustenabilă a clădirilor, incluzând guverne și autorități locale, firme de construcții, producători, furnizori de energie, bănci și alte instituții financiare, precum și ONG-uri.

Colaborarea dintre toți actorii interesați va avea ca scop agrearea unor strategii naționale solide, care să conțină:

  • obiective clare de economisire a energiei;
  • inițiative de conștientizare care să implice cetățenii țărilor;
  • programe care să pregătească forța de muncă în construcții pentru efectuarea unor renovări de înaltă calitate;
  • mecanisme financiare, cum ar fi creditele ipotecare și împrumuturile verzi;
  • politici publice (ex: îmbunătățirea certificatelor de performanță energetică).

Monica Ardeleanu, Director Dezvoltare și Politici al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi, a declarat: “România este o țară frumoasă, cu oameni frumoși, acum avem nevoie și de clădiri mai frumoase, mai sigure, mai sănătoase, mai confortabile, de calitate superioară, renovate la înalte standarde de eficiență energetică și totodată responsabile față de mediu, comunități și planetă. România are nevoie de o strategie puternică, însotita de un plan de acțiune și un proces de implementare care să demonstreze că strategia și obiectivele ei nu doar ne privesc, ci ne și reprezintă. Vom organiza în primavara acestui an o serie de ateliere de lucru în care actorii implicați în renovarea clădirilor vor dezbate barierele economico-financiare și de sensibilizare-conștientizare, și vor aprofunda ideile și inițiativele care pot contribui la depasirea acestor bariere. Atelierele de lucru “Schimbă Romania cu BUILD UPON” vor avea drept rezultat o serie de recomandări pentru autoritățile guvernamentale”.

Terri Wills, CEO al Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi, a declarat: “Clădirile existente reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale Europei în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice. Noi putem transforma această provocare într-o soluție, dar avem nevoie de o revoluție în renovare. BUILD UPON va fi catalizatorul acestei revoluții prin adunarea unui număr fără precedent de actori-cheie, inclusiv guverne, întreprinderi și ONG-uri, într-o comunitate colaborativă în care aceștia vor lucra împreună pentru a transforma clădirile existente din Europa în clădiri verzi “.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*