Bucureștenii au o nouă stație de colectare a deșeurilor

reciclare
Foto: http://www.columbiatn.com

cora România împreună cu Green Group au lansat în parcarea hipermarketului cora Lujerului cea mai modernă infrastructură de colectare a deșeurilor, stația automatizată SIGUREC.

Clienții hypermarketului pot aduce aici toate deșeurile reciclabile pe care le generează acasă, de la ambalaje de plastic, ambalaje de sticlă sau doze de aluminiu, până la hârtie, carton, echipamente electronice, lămpi, becuri și baterii, primind pe loc bonuri valorice care pot fi folosite la cumpărături în cora.

Valoarea bonurilor se calculează în funcție de tipul și cantitatea deșeurilor aduse, plecând de la următoarele valori per unitate: 5 bani pentru un ambalaj PET, 3 bani pentru o doză de aluminiu, 1 ban pentru ambalajul de sticlă, 15 bani pentru un kilogram de hârtie sau carton. Pentru echipamentele electronice, valoarea bonurilor diferă în funcție de tipul de echipament și cantitate.

Am gândit proiectul pentru a fi la îndemână celor care vin la cumpărături săptămânal. Pun deșeurile în portbagaj, își iau voucherul și apoi se duc cu el în magazin. Totodată, vrem ca oamenii să înțeleagă și că voucherul este o garanție că deșeurile au fost înregistrate și vor ajunge pe drumul cel mai scurt în fabricile de reciclare și nu în gropile de gunoi”, a declarat Constantin Damov, Co-fondator al grupului de reciclare Green Group.

„Am decis să investim în proiecte verzi şi inovatoare care să ofere soluţii practice pentru colectarea de deşeuri şi astfel să creăm mentalitatea necesară pentru aceste acţiuni absolut normale. Acest proiect este o extindere a punctelor cora Verde din magazinele Lujerului şi Pantelimon care permite acum posibilitatea de colectare a oricăror tipuri de deşeuri reciclabile pe care o gospodarie le generează. În plus, pentru a stimula colectarea şi reciclarea oferim un voucher valoric de cumpărături pentru fiecare deşeu depus  la cora Verde, care se poate utiliza în hipermarketurile noastre. Extinderea proiectului este un succes. Din ianuarie 2016, de la implementarea noului echipament, am înregistrat o creștere de 250% a gradului de colectare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, respectiv de la 23 000 de bucăți la 60 000”, a arătat Emanuel Pârvulescu, head of environment cora România.

Cu bonurile eliberate de stația SIGUREC, utilizatorii se pot înscrie la concursuri cu premii constând în 2000 de seturi de sacoșe pentru colectarea deșeurilor, 15 biciclete Pegas, 3 tablete iPad mini, 2 trotinete electrice E-twow, 2 telefoane iPhone 6 și marele premiu, o mașina Toyota Yaris Hybrid. Pentru înscrierea la concursuri, ei trebuie să descarce aplicația SIGUREC și să scaneze codul QR inscripționat pe bon, fie au opțiunea să introducă numărul unic de înregistrare de pe bon pe site-ul www.sigurec.ro, la secțiunea Concursuri.

Toate deșeurile colectate la stația SIGUREC sunt transportate în fabricile de reciclare din România partenere în proiect, precum Greentech, Greenweee, Greenlamp, Greenglass Recycling, Romcarbon, Ecopaper S.A. și alții.

Parteneriatul între Green Group și cora România pentru a oferi o soluție modernă și atractivă de colectare a deșeurilor a fost inițiat în anul 2013, odată cu amenajarea spațiilor de reciclare cora Verde în 10 magazine din rețeaua cora. Proiectul a fost lansat în cadrul programului Acord Voluntar, alături de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice și Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România. La cora Verde funcționează două aparate automatizate SIGUREC, având dimensiuni reduse, adaptate pentru interiorul magazinelor. Aici, clienții au putut aduce aparatura electrică şi electronică, PET-uri și doze din aluminiu pentru băuturi, primind vouchere de cumpărături.

Stația de colectare SIGUREC amplasată la cora Lujerului face parte dintr-un proiect co-finanțat de Guvernul norvegian prin Granturile norvegiene și administrat de compania Total Waste Management, parte din grupul de reciclare Green Group. Tot în cadrul proiectului au mai fost lansate astfel de sisteme și în Brașov, Sibiu, Oradea, Drobeta Turnu Severin, Iași, Suceava, Focșani, Brăila, Pitești, Ploiești, Cluj, Tulcea, Galați și Constanța.

sigurec

Despre cora România

cora România, parte a Grupului Louis Delhaize, prezent din 2003 pe piaţa din România.  cora România operează prin intermediul a 11 hipermarket-uri, 4 în Bucureşti şi 7 în ţară. Din 2013 cora a lansat platforma coradrive.ro, fiind primul mare retailer cu livrare tip drive din România. În prezent cora România a lansat şi livrarea la domiciliu.

Despre Green Group

Green Group este  cel mai mare investitor în industria „verde” din România, reunind șase companii specializate în gestionarea, reciclarea şi valorificarea deşeurilor: GreenTech (primul reciclator integrat de PET), GreenFiber Internațional (unul dintre cei mai importanți producători din Europa de fibră sintetică poliesterică), GreenWEEE Internaţional (cea mai modernă fabrică de tratare a deşeurilor electrice şi electronice din România), GreenLamp Reciclare (singurul reciclator din România care tratează echipamentele de iluminat uzate), Green Glass Recycling (cea mai mare fabrică din România de reciclare a deșeurilor de sticlă) și Total Waste Mangement (furnizor integrat de servicii de gestionare a deșeurilor). Misiunea grupului este aceea de a promova soluţiile sustenabile de transformare a deşeurilor în resurse valoroase.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*