6 din 10 angajați din companiile românești lucrează peste program

companiile românești

Un studiu realizat la comanda Epson Europe în 14 țări din zona EMEA relevă faptul că 65% dintre angajații din companiile românești lucrează peste program. Mai mult decât atât, angajații petrec în medie peste program 6,2 ore pe săptămână. Cu toate acestea, 91 dintre respondenții din România sunt în general mulţumiţi de locul lor de muncă și susţin că echilibrul dintre muncă şi timpul liber este aproape perfect. 

Acest timp suplimentar este generat de o combinaţie între presiunea sarcinilor de lucru şi activitatea opţională suplimentară.  Un procent remarcabil de 39% dintre angajaţii români respondenți la studiu admit că „pur şi simplu nu au suficiente ore la dispoziţie pentru a finaliza sarcinile de lucru” şi 42% indică faptul că cerinţele de lucru, precum întâlnirile, raportarea şi administrarea interferează cu activitatea lor principală.

Totuşi, potrivit cercetării, în timpul orelor petrecute peste programul de lucru se obţin cele mai bune performanţe, angajaţii din companiile românești citind e-mailurile necitite (39%), revizuind sarcinile finalizate/viitoare (41%) şi citind materiale pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele/aptitudinile profesionale (38%).

Cercetarea sugerează, de asemenea, că timpul suplimentar este utilizat pentru a permite crearea unui mediu de lucru dinamic în timpul programului de lucru, 37% admiţând că le place să discute şi să socializeze la muncă şi de aceea lucrează ore suplimentare pentru a-şi finaliza sarcinile. Acest lucru este susţinut în continuare de faptul că 87% dintre angajaţi sunt de acord cu interacţiunea socială la locul de muncă.

„Satisfacţia angajaţilor este un element esenţial care nu ar trebui trecut cu vederea în mediul de afaceri competitiv din prezent”, a declarat Simona Decuseară, Sales and Marketing Manager Epson România şi Bulgaria. „Organizaţiile pot întotdeauna să facă mai multe pentru a încuraja o cultură pozitivă a muncii, sporind mulţumirea angajaţilor, iar această cercetare oferă o perspectivă asupra gestionării timpului, asupra presiunii şi priorităţilor angajaţilor din prezent.”

Cercetarea relevă și faptul că multe dintre companii nu s-au aliniat tendințelor în privința programului de lucru flexbil. Mai mult decât atât, majoritatea respondenților români (42%) spun că munca de la birou oferă cel mai mare grad de eficiență.

Studiul sugerează că doar 5% din totalul persoanelor chestionate în România lucrează în mod regulat de acasă , 22% spun că lucrează de acasă cel puţin una sau două zile pe săptămână, iar 10% trei sau patru zile pe săptămână.  21%  dintre angajaţii chestionaţi spun că organizaţia lor nu permite în prezent lucrul de acasă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*