Sonae Sierra a înregistrat un profit net de 142 milioane EUR

Foto: www.sonaesierra.com

Sonae Sierra, specialistul internațional în centre comerciale, a înregistrat un Profit Net de 142 milioane EUR, în creștere cu 47% față de cifra de 96 milioane EUR din anul 2014.

Profitul Net Direct a ajuns la 61 milioane EUR, reprezentând o creștere anuală de 16%, datorată îmbunătățirii rezultatelor din exploatare, creșterii serviciilor profesionale oferite părților terțe și unor rate ale dobânzii mai scăzute. Raportat la portofoliu, like-for-like, și excluzând efectele nefavorabile ale cursului mediu de schimb pentru realul brazilian, Profitul Net Direct a crescut cu 22%.

Profitul Net Indirect a atins 81 milioane EUR, în creștere cu 85% față de 44 milioane EUR din aceeași perioadă a anului 2014. Variația pozitivă a reprezentat în principal consecința redresării piețelor europene și, ca urmare a acestei redresări, a compresiei randamentului, în special în Portugalia și în Spania, precum și a impactului pozitiv al vânzării centrelor comerciale Shopping Centre Zubiarte (Spania) și Torre Ocidente (Portugalia).

În ceea ce privește rezultatele din exploatare, vânzările chiriașilor din portofoliul din Europa au înregistrat în 2015 o creștere like-for-like de 2,5%, în comparație cu aceeași perioadă din 2014, detașându-se creșterea de 3,5% din Portugalia și de 5,3% din Italia. Acest rezultat reprezintă urmarea redresării pieței în general și a calității centrelor noastre comerciale din punctul de vedere al atracției ca destinație de retail. Brazilia și-a menținut rezultatele pozitive, cu o creștere a vânzărilor chiriașilor de 2,2% (BRL) în raport cu aceeași perioadă a anului 2014, în ciuda crizei economice din prezent, influențată de instabilitatea politică a țării.

Gradul Global de Ocupare a portofoliului a fost de 95,2%, puțin sub gradul de 95,5% înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, deși pentru portofoliul din Europa acesta atinge 96%. În 2015, Sonae Sierra a atins peste 430 milioane de vizitatori pentru portofoliul global.

Dezvoltarea noilor proiecte

Sonae Sierra și-a  dublat investiția în proiecte în curs de dezvoltare, odată cu progresul înregistrat la ParkLake (România), Cucuta (Columbia), Zenata (Maroc), Malaga Designer Outlet (Spania) și extinderea centrului NorteShopping (Portugalia).

Dezvoltarea imobiliară a centrului comercial ParkLake, reprezentând o investiție de 180 milioane EUR și o suprafață închiriabilă totală de 70.000 m2, avansează în pas alert, 93% din spațiul comercial fiind deja închiriat și/sau contractat la data de 31 decembrie 2015. Contractul de finanțare s-a semnat în trimestrul 3 al anului 2015, iar inaugurarea centrului este programată pentru septembrie 2016.

Sonae Sierra a anunțat în 2015 prima sa investiție în Columbia, odată cu achiziția unui teren în Cucuta, unde se va construi un nou centru comercial cu o suprafață închiriabilă de 45.000 m2, reprezentând o investiție de 47 milioane EUR, programată a-și deschide porțile în 2017.

Dezvoltarea centrului comercial Shopping Centre Zenata (Maroc) înseamnă o investiție de 100 milioane EUR, reprezentând 250 de magazine desfășurate pe o suprafață închiriabilă de 90.000 m2 și Malaga Designer Outlet (Spania), unde s-au investit 115 milioane EUR pentru o suprafață închiriabilă de 30.000m2, ambele proiecte urmând să se deschidă în 2017.

În zona de servicii profesionale, s-au semnat 24 de contracte de dezvoltare cu clienți din 11 regiuni diferite, din Italia, Rusia, Turcia și Tunisia, ultima reprezentând un contract în premieră pentru companie.

Compania a încheiat de asemenea un număr total de 13 contracte de servicii de administrare a proprietății și închiriere a unor centre comerciale deținute de terțe părți. Printre aceste contracte se află:  începerea furnizării serviciilor pentru șapte centre comerciale, din Germania, România, Spania și Turcia.

Sonae Sierra a încheiat și un acord cu Generali Real Estate privind furnizarea serviciilor de dezvoltare, administrare a proprietății și închiriere pentru CityLife Shopping District, destinație premium de retail, din Milano, Italia.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*