ANPC a amendat 5 producători de apă îmbuteliată în PET

PET
Foto: http://www.afesplastic.com

ANPC a amendat 5 producători de apă îmbuteliată în PET și a oprit definitiv comercializarea a două dintre sortimente, acestea fiind neconforme microbiologic.

În Bucureşti s-au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti. În perioada 04-09 martie au fost prelevate 17 eşantioane , din care 5 sunt neconforme în urma analizelor de laborator. Eşantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti din punct de vedere microbiologic.

Din analizele efectuate au rezultat următoarele neconformităţi:
– Sortimentul Winny– apa izvor plată, îmbuteliata în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 1.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 600 faţă de limita prevăzută de 20.
– Sortimentul  Apa de masă necarbogazoasa Aro, îmbuteliata în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 20.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 16.800  faţă de limita prevăzută de 20 .
– Sortimentul Apa de izvor Calipso îmbuteliata în PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 14.700, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 3.200  faţă de limita prevăzută de 20 .
– Sortimentul Apa de izvor plata Izvorul Zânelor, îmbuteliata în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.820, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 104  faţă de limita prevăzută de 20 .
– Sortimentul Apa de izvor Aqua Queen, îmbuteliata în PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 900  faţă de limita prevăzută de 20 .

În urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso şi Apa de Izvor Plata Izvorul Zânelor în cantitate totală de 244 l. Celelalte două  sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului.

Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în jud. Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judeţene de protecţie a consumatorilor.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat  în data de 03 martie o acţiune  la nivel naţional de prelevare din reţeaua de comercializare a eşantioanelor din apă  de masă şi apa de izvor pentru determinarea încadrării în indicatorii microbiologici conform prevederilor legale în vigoare. În data de 15.03.2016 au fost  efectuate alte 11 prelevări de probe. Eşantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic şi al conţinutului de nitriţi. Comisarii ANPC continuă prelevările de probe şi le vor trimite spre analiză la laborator.

ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcţia de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*