Interviu: Ca antreprenor trăiești făcȃnd ceea ce îţi place

Foto: http://ww2.kqed.org

Interviu cu Alexandru Holicov, Fondator, Adservio

Alexandru este unul dintre fondatorii Adservio, o platformă de management educațional. Noi am zice că este o platformă revoluționară pentru sistemul educațional românesc și nu numai. Asta pentru că, în prezent, echipa lucrează la traducerea aplicației în germană și engleză datorită cererii internaționale. Asta înseamnă recunoașterea calității, dar înseamnă și câțiva ani buni de muncă și multă determinare pentru a face cunoscut un produs inovativ în rândul școlilor private și de stat.  Am vorbit cu Alexandru despre începuturile afacerii și despre provocările antreprenoriatului.

alexandru siteCum a pornit povestea Adservio?

Mereu mi-a plăcut să mă concentrez asupra soluţiei și nu asupra problemei, iar educaţia este o chestiune de care ţine dezvoltarea și evoluţia noastră ca oameni, ca și comunitate, ca naţiune. M-am gȃndit cum și ce pot face eu să îmbunătăţesc sistemul de educaţie din Romȃnia. Așa a prins contur și ideea unei platforme destinată școlilor:  Dacă îi permitem procesului educaţional să fie bine organizat și lipsit de toate acţiunile birocratice pe care le știm cu toţii, actul didactic și, implicit, învăţarea, devin plăcute, motivate și dorite.

Care sunt rezultatele utilizării platformei voastre?

Adservio acţionează ca un liant între unităţile de învăţămȃnt școlar și fiecare dintre părţile implicate: inspectorat, directori de școli, departamentul de secretariat, profesori și diriginţi, părinţi și elevi. Iar rezultatele vorbesc pentru noi:

Am ajutat la reducerea absenteismului cu peste 60% în școlile utilizatoare a platformei Adservio.

Media generală la testările naţionale a crescut cu un punct în cadrul școlilor din portofoliul Adservio.

Peste 2000 de profesori au fost instruiţi și lucrează, în prezent, cu echipamente IT de ultimă generaţie.

Am eficientizat procesul birocratic de notare și raportare în școlile care utilizează Adservio.

Care a fost investiția inițială?

Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iaşi a fost prima unitate şcolara din ţară care a avut un sistem educaţional electronic integrat, din 2009, în care elevii, părinţii şi profesorii puteau accesa în timp real date despre note, absenţe şi alte informaţii. Investiţia a constat în echiparea claselor cu calculatoare, infrastructură pentru reţea, aducerea internetului în sălile de clasă și dotarea lor cu proiectoare – primul pas pentru susţinerea orelor într-o manieră interactivă. Investiţia s-a facut din fonduri proprii, iar platforma, în noua ei versiune, actualizată, este utilizată și astăzi, de liceul „Vasile Alecsandri” din Iași.

Cât curaj este necesar pentru a face prima angajare?

Cred ca doza de curaj în a face una sau mai multe angajări ţine foarte mult de dorinţa de face lucrurile să se întȃmple. Iar lucrurile nu se întȃmplă niciodată singure, ci oamenii fac asta. E nevoie de o echipă de oameni cu aceleași interese și dorinţe care să ducă ideea mai departe și să o implementeze. Adservio o crescut odată cu extinderea echipei.

Angajat sau angajator?

Consider că atunci cȃnd te găsești în mediul potrivit, alături de oameni cu care împărtășești aceleași valori și principii – de viaţă și business, prăpastia între angajat – angajator nu mai e atȃt de adȃncă.

Care ar fi principalul avantaj din postura de antreprenor? Dar dezavantaj?

Principalul avantaj cred că ţine de faptul că poţi să faci și să trăiești făcȃnd ceea ce îţi place; nu toată lumea are, dintr-un motiv sau altul, acest privilegiu. În plus, cred că alta e satisfacţia cȃnd tu ești cel care pune rotiţele în mișcare și te bucuri de succesele persoanale, dar și pentru cele ale fiecăruia dintre oamenii din echipa ta. Dezavantajul? Riscurile, deciziile și toate acţiunile, indiferent că sunt ale tale sau ale echipei, se răsfrȃng în mod direct asupra proiectului; gradul de implicare în proiect este mult mai ridicat în situaţia antreprenorului, iar investiţia de timp și resurse nu se termină odată cu programul.

Ce sfaturi ai pentru cei care sunt în prezent la început de drum pe calea antreprenoriatului?

Să aibă răbdare. Să fie proactivi și perseverenţi. Și mai ales, să investească în oameni – încredere, timp și bani – oamenii sunt cei care construiesc și pun în valoare ideea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*