Legea dării în plată, efect zero în piață

Legea dării în plată nu va avea niciun efect în piața rezidențială, a declarat președintele Asociației Brokerilor Imobiliari, Dragoș Vîlceanu, în cadrul  Real Estate & Construction Forum.

Acesta a subliniat faptul că discuția asupra acestei legi a omis modul în care oamenii pot fi ajutați să-și păstreze casele, pentru care unii au plătit ratele chiar și timp de 10 ani.

“Va fi foarte greu pentru oricine să profite de această lege. Nu văd ce persoană fizică ar dori să renunțe la o casă pentru care a plătit rate timp de 10 ani. Nu știm cum va arăta această lege. Nu am fost invitați la discuții. Le-am fi arătat cu cifre că acest proiect nu poate influența nici măcar cu 10% piața rezidențială. Acum statisticile arată că băncile au atras, din 2013 și până acum, cu 80% mai multe depozite decât au dat credite. De aceea cred că Legea dării în plată va avea influență 0. Băncile nu pot ține banii în bancă, ele vor trebui să îi dea în piață”, a declarat Dragoș Vîlceanu.

Președintele Asociația Brokerilor Imobiliari a citat statistica INS, conform căreia un apartament care costa acum câțiva ani 100.000 de euro, în 2015 se vindea cu 63.000 de euro, cu 1.000 de euro în plus față de trimestrul IV din 2014.

De asemenea, prezent în cadrul dezbaterilor, Adrian Vascu, senior partner, Veridio și preşedinte ANEVAR în perioada 2014-2015, a declarat că această Lege este ”un amestec de limbaj politic și tehnic în același timp.

“Susținătorii aplaudă ideea, dar ei nu vor fi vizați niciodată de aceasta”, a spus Vascu.

Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir anunţa recent, în urma unor discuţii cu PSD, că cel mai probabil legea dării în plată nu se va mai aplica Programului Prima Casă, deşi el consideră că această prevedere trebuie menţinută. De asemenea, el mai spune că legea se va aplica contractelor în derulare, dar plafonul creditelor pentru care se aplică actul normativ ar putea creşte de la 150.000 euro la 250.000, variantă susţinută de PSD.

Potrivit datelor prezentate de viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea, în România există în total 475.000 de români cu credite imobiliare, din care numai 17.500 sunt în prezent neperformante, adică au restanțe peste 90 de zile.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*