Camelina ar putea scădea prețul combustibilului pentru fermieri

camelina
Foto: http://kic-innoenergy.com

Fermierii își pot reduce costurile cu combustibilul la jumătate, dacă aleg să cultive camelină, se precizează într-un comunicat de presă transmis de TERRA Mileniul III.

Un proiect experimental de cultivare a camelinei în scopul obținerii de ulei care poate fi folosit ca și carburant pentru utilajele agricole a calculat că cheltuielile cu combustibilul ale unui fermier pot scădea la aproximativ 2,5 lei per litru, dacă înființează o astfel de cultură.

Proiectul „Soluții Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurală Durabilă” implementat de către Asociația Centrul de Biotehnologii Microbiene-BIOTEHGEN în parteneriat cu Fundația Terra Mileniul III şi finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, se apropie de finalul perioadei de implementare. Sub motto-ul “Biocarburant pentru ferma ta” proiectul a testat posibilitatea valorificării potențialului terenurilor neexploatate, degradate sau nepotrivite culturilor agricole, prin cultivarea camelinei, o plantă „energetică” rezistentă și cu impact economic pozitiv. Uleiul produs din semințele acestei plante poate fi folosit ca biocarburant care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În cadrul proiectului a fost înființată o cultură demonstrativă de camelină, pe un teren de două hectare. Din materialul recoltat s-a produs biocarburant,  iar întregul proces a fost urmărit de către fermieri şi reprezentanții a cinci comunități rurale din regiunea Sud Muntenia.

În urma calculelor efectuate în modelul experimental s-a obținut un preț de cost al unui litru de ulei pur (obținut prin presare la rece fără modificări chimice) de circa 2,5 lei/l, dacă extracția se realizează în unitatea proprie, cu mijloace proprii (presă de ulei) și din sămânță proprie. La stabilirea prețului de cost s-a luat în calcul producția medie de 1400 kg/ha semințe de camelină. Șroturile rezultate în urma presării semințelor 994 kg/ha (aproximativ două treimi din cantitatea de semințe) se pot valorifica foarte ușor la un preț mediu de 1 leu – 1,3 lei/kg, reprezentând un furaj proteic foarte bun pentru creșterea animalelor, cu un conținut ridicat de acizi grași esențiali (omega 3 si 6), recuperând astfel o parte însemnată din cheltuielile de producție. De menționat ca un motor adaptat funcționării pe ulei de camelină nu are un consum diferit de cel ce funcționează pe motorină, iar utilajul funcționează la aceiași parametri. Modficarea necesară este minimă constând intr-o instalație care asigura pornirea pe motorină si comutarea consumului pe ulei de camelină

Etapele cultivării camelinei, descrierea plantei şi beneficiile acesteia sunt prezentate în filmul „Camelina – Biocarburant pentru ferma ta” realizat în cadrul proiectului. Documentarul a fost lansat în cadrul conferinței „Biocarburantul şi dezvoltarea comunitară” desfășurată vineri, 4 martie 2016 la Hotel Ramada Park din București.

Filmul este disponibil la adresa aceasta: https://youtu.be/3MaueOaDt7w

De asemenea, a fost publicată și broșura „Biocarburant din camelină – soluție inovatoare pentru fermieri” ce prezintă rezultatele proiectului, broșură pe care o găsiți aici: http://issuu.com/terramiii/docs/brosura_biocarburant_din_camelina_w/1

Tot în cadrul conferinței a fost lansată şi o scrisoare de poziție care ulterior a fost trimisă prim-ministrului Dacian Cioloș, doamnei Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului Apelor si Schimbărilor Climatice, domnului Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnului Dan Marian Costescu, Ministrul Transporturilor si Domnului Victor Vlad Grigorescu, Ministrul Energiei cu privire la politica privind biocarburanţii în România.

Prin acestă scrisoare Fundaţia TERRA Mileniul III cere Guvernului constituirea unui grup de lucru inter-ministerial care să dezvolte o politică coerentă privind biocarburanţii în România, dezvoltarea unei strategii pentru 2020 și 2030, care să ţină seama şi de aspectele ce vizează combaterea sărăciei în zona rurală şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul agricol şi dezvoltarea unor instrumente financiare şi non-financiare care să contribuie la dezvoltarea unor mici afaceri în zona rurală, adecvate profilului ţăranului român, care să vizeze atât creșterea bunăstării populației rurale dar și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ce ar putea fi finanțate din Fondul pentru Mediu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*