Cum arată o școală clădită, la propriu și figurat, responsabil?

Într-o țară în care problemele din sistemul educațional sunt multe și de naturi diferite, învățământul privat responsabil a devenit o necesitate. Azi vă prezentăm  povestea unei astfel de școli, Aletheea. Am discutat cu fondatoarea sa, Mona Mușat, despre provocările pe care ridicarea unei școli de la zero le implică, dar și despre noile provocări în educație.

Centrul educațional Aletheea se întinde pe un teren de 6.500 de metri și a necesitat o investiție de 2,5 milioane de euro pe parcursul a doi ani. În 2014 și-a deschis porțile, iar doi ani mai târziu numără 150 de elevi. Din spațiul total, clădirea ocupă 4.500 mp. Școala este formată din parter şi două etaje și cuprinde 20 de săli de curs, laboratoare, săli de muzică, bibliotecă, sală de sport, cabinet medical şi cantină.

Mona Musat”Până acum, am investit în achiziţia şi amenajarea terenului, în dezvoltarea construcţiei şi în utilarea şcolii peste 2,5 milioane de euro. Banii au provenit în mică măsură din finanţare bancară şi restul din surse proprii. Căutarea locaţiei s-a întins pe o perioadă de aproape 6 luni, timp în care am văzut o mulţime de terenuri care să îndeplinească toate condiţiile legate de suprafaţă, vizibilitate dar şi de intimitate”, ne-a declarat Mona Mușat, Fondatoarea Aletheea.

”Sarcinile cele mai grele le-au revenit arhitectului, proiectantului și mai ales constructorului, care a trebuit să se asigure că şcoala va îndeplini toate condiţiile impuse de reglementările locale şi europene specifice unităţilor de învățământ. Mă refer aici la numeroasele acreditări și avize ce trebuie obținute înainte de a porni construcția propriu-zisă. Sunt multe instituții implicate, tot procesul e stufos și birocratic și ia foarte mult timp. Apoi, regulile ce trebuie respectate pentru o construcție cu o astfel de destinație sunt prevăzute de acte normative vechi, din anii 60-70, care nu au mai fost actualizate. Să faci o clădire la standardele din 2014, cu materialele performante de astăzi, respectând normative de acum 40-50 de ani se poate dovedi a fi absurd, paradoxal sau chiar imposibil. Dar trebuie să spun că am cunoscut foarte mulți oameni extraodinari în cadrul sistemului, care m-au ajutat, profesioniști adevărați cărora le mulțumesc”.

”Din păcate, ultimii 15 ani au arătat eşecul constant al sistemului educaţional de stat de a se adapta noilor realităţi, de a implementa şi aplica în mod consecvent şi fără abateri reforme importante, indiferent de cine ar fi la cârma instituţiilor implicate în educaţie. Educaţia este un proces viu, care evoluează şi se adaptează în fiecare zi, iar sistemul de stat continuă să rămână izolat şi ancorat în practici vechi.”

Mai multe despre Aletheea găsiți pe siteul școlii: www.aletheea.ro. Varianta integrală a discuției va fi publicată într-un proiect special dedicat școlilor private pe care Business Editors îl va lansa luna viitoare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*