Obligațiunile ipotecare, o alternativă de finanțare

finance
Foto: http://www.moneychoice.org/

Obligațiunile ipotecare prezintă numeroase beneficii, atât pentru emitenți, cât și pentru investitori – de la posibilitatea obținerii unui rating ridicat și accesul la o bază largă de potențiali investitori (din perspectiva emitenților), la praguri mai permisive de investire, un tratament favorabil din punctul de vedere al adecvării capitalului pentru instituțiile de credit și posibilitatea utilizării acestui instrument financiar ca garanție pentru obținerea de finanțare de la bănci centrale (din perspectiva investitorilor).

Legea privind emisiunile de obligațiuni ipotecare a intrat în vigoare în data de 3 martie 2016 și este rezultatul mai multor ani de consultări și colaborare intensă între autorități și industria bancară asistată de avocații Clifford Chance Badea.

Madalina Rachieru_Partner CCB_smallClifford Chance Badea a organizat recent un seminar pe tema noului cadru legislativ privind obligațiunile ipotecare, la care au participat peste 40 de reprezentanți din industria bancară românească, instituții financiare internaționale și specialiști cu experiență globală în domeniu. Discuțiile au vizat etapa pregătitoare a procesului de emisiune de obligațiuni ipotecare, în scopul identificării provocărilor și soluțiilor, precum și creării unui set de bune practici, inclusiv în contextul actual creat de perspectiva intrării în vigoare a legii privind darea în plată.

„Legea privind emisiunile de obligațiuni ipotecare înlocuiește vechea Lege nr. 32/2006”, subliniază Mădălina Rachieru, Partener Clifford Chance Badea și coordonatorul ariei de practică Piețe de Capital. „Ea aliniază legislația românească din domeniu la standardele și practicile europene, oferind un cadru legislativ cu protecție sporită pentru investitori și, în același timp, o sursă alternativă de refinanțare accesibilă pentru instituțiile de credit din România. În plus, efectele pozitive se pot transfera în cascadă de la industria bancară către clienții finali ai băncilor, prin costuri de creditare ipotecară mai mici pentru persoanele fizice”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*