Sectoarele dependente de investiții, mai expuse riscului

Foto: http://pbconsulting.co

Sectoarele dependente de investițiile de afaceri sunt mai expuse riscului, în special cele din Asia emergentă, America Latină și America de Nord, potrivit Coface.

Creșterea globală, (2,7% proiectată de Coface pentru 2016) aflată sub impactul unei volatilități puternice a piețelor financiare, compromite sănătatea industriilor analizate de Coface.

Pe de altă parte, ambele economii, atât cele avansate cât și cele emergente, legate de consumul casnic, sunt cel mai puțin afectate. Creșterea slabă a comerțului mondial (1,8% pentru anul ce se încheie în Februarie 2016) reprezintă o altă sursă de vulnerabilitate. Ritmul de tranzacționare a încetinit brusc începând din August 2015 (3%) și afectează operatorii de transport special, în special de transport maritim (80% din comerțul mondial).

Europa, tot mai puțin riscantă

Cu toate că cele șase regiuni analizate de Coface sunt afectate de economia mondială tot mai dificilă, Europa se bucură de un impuls pozitiv intern. Europa Centrală continuă să raporteze un risc mai mic față de alte regiuni, în ciuda industriei chimice declasate la “risc mediu”, din cauza încetinirii Chinei și a contracției activităților din Rusia.

Activitatea în Vestul Europei este bună, mulțumită accelerării consumului, cel ce reprezintă principalul motor de creștere în Europa.

Ambele actualizări realizate de Coface în acest trimestru se referă la această regiune.

  • Sectorul auto are o perspectivă favorabilă, fiind actualizat la “risc mediu”. Acest lucru este susținut de creșterea cu 10,1% a vânzărilor de vehicule noi (pentru anul încheiat la sfârșitul lunii februarie 2016), de reînnoirea stocurilor viitoare sau de îmbătrânirea echipamentelor.
  • Farmaceuticele, sector actualizat la “risc mediu”, este un sector solid în ceea ce privește creșterea, dată fiind îmbătrânirea populației europene, sfârșitul politicilor de austeritate fiscală și experiența bună de plată înregistrată de Coface.

Retrogradarea sectorului textile și articole de îmbrăcăminte din Europa de Vest la “risc ridicat” este subliniată de creșterea insolvențelor (+ 1,3%) în Franța, în 2015.

Un val de scăderi, atât în țările avansate, cât și emergente

Majoritatea actualizărilor pentru acest trimestru au fost declasate. Adăugând produsele chimice în Europa Centrală și textilele și îmbrăcămintea în Europa de Vest, acestea vor totaliza nouă.

Sectorul metale a fost actualizat pentru a doua oară de la sfârșitul anului 2015, cu risc de credit “foarte ridicat” în America Latină și în Orientul Mijlociu.

Această mișcare a urmat unei scăderi recente a prețurilor metalelor primare, ceea ce are impact asupra marjelor de afaceri. Acest lucru face ca metalele să devină cel mai riscant sector din lume.

De asemenea, în America Latină, produsele farmaceutice au fost declasate la “risc mediu”, în contextul unei contracții foarte puternice a investițiilor din partea companiilor petroliere (Petrobras: -24,5% în perioada 2015 – 2019, Ecopetrol: – 40% în 2016), ceea ce a condus la reducerea cheltuielilor publice, prin sancționarea consumului. Segmentul para-farmaceutice ar trebui să fie cel mai afectat, însă politicile publice privind rambursarea de medicamente ar putea fi, de asemenea, modificate, slăbind jucătorii din industrie.

Spre deosebire de America Latină, sectorul energetic din America de Nord nu reprezintă un risc “sistemic” în regiune. Cu toate acestea, situația se înrăutățește. 2015 a cunoscut prima reducere în producția de ulei de șist de la demararea dezvoltării sale, iar marjele de afaceri ale sectorului sunt în cădere liberă.

Chiar dacă previziunile vor avea rezultate pozitive din partea cererii, având în vedere prețurile scăzute la petrol, riscul pentru sectorul energetic din America de Nord devine “foarte înalt”.

Industria de automobile din America de Nord a cunoscut, de asemenea, o schimbare în evaluarea riscului, acum aflat la “risc mediu”. În timp ce creșterea vânzărilor auto ar putea rămâne pozitivă (deși încă nu este comparabilă cu 2015), riscurile asociate cu “subprime” și “profund subprime”, sunt în creștere. În plus față de scăderea creditului, creșterea ratelor dobânzilor aprobate de către Fed, în decembrie 2015, au impact asupra costurilor creditelor cu rată variabilă (9 noi vehicule din 10 sunt finanțate pe credit).

Mai mult decât atât, durata unei perioade medii de împrumut este în creștere până la 6 ani, ceea ce înseamnă că debitorii sunt excluși de pe piață pentru perioade lungi de timp, acest lucru accentuând pierderea valorii reziduale de revânzare a autovehiculului.

Asia Emergentă începe să dea semne de saturație pe piața de electronice. Acest lucru este valabil mai ales în cazul PC-urilor și a tabletelor, unde vânzările continuă să se contracte.

O creștere a întârzierii efectuării plăților privește două sectoare conectate: cele de vânzare cu amănuntul, declasat la “risc mediu” și IT&C, declasat la “risc ridicat”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*