Alro: Profit net ajustat de 41 milioane lei, în T1

Sursă foto: priveekollektie.com

Alro S.A. a înregistrat un profit net ajustat de 41 de milioane de lei, comparativ cu 23 de milioane de lei, în perioada similară din 2015. Cifra de afaceri a companiei a fost de 564 de milioane de lei, în scădere de la 598 milioane de lei, în perioada similară din 2015.

“Începutul de an a fost caracterizat de un nivel redus atât al cotaţiilor aluminiului pe bursele internaţionale, cât și al primelor de vânzare, ceea ce s-a reflectat într-o cifră de afaceri în scădere față de perioada similară a anului trecut. Această reducere a preţului a fost, parţial, compensată de vânzările de produse cu valoare adăugată mare, care au fost mai mari din punct de vedere cantitativ, precum si de deprecierea leului în fața dolarului american in T1 2016 față de T1 2015. Astfel, în ciuda condițiilor de piață dificile, Alro reușește să obțină profit operațional și totodată să genereze fluxuri de numerar pozitive din activitatea operațională”, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro.

În perioada analizată, Alro a crescut vânzările de aluminiu, atât în sectorul primar, cât şi în cel procesat. Astfel, pe segmentul de aluminiu primar, Alro a înregistrat vânzări mai mari cu 23%, în special datorită livrărilor de bare şi de sârmă, care au crescut cu 4.500 de tone şi, respectiv cu 2.500 de tone. In cadrul segmentului de aluminiu procesat, vânzările au crescut din punct de vedere cantitativ cu 4%, datorită livrărilor de benzi şi table subţiri, care au fost  cu 1.000 de tone mai mari comparativ cu T1 2015.

Scăderi semnificative pentru prețul aluminiului la bursă

Cu toate acestea, Alro a înregistrat un EBIT în scădere, de 23 milioane de lei, faţă de 96 milioane de lei, înregistrat în T1 2015, pe fondul reducerii semnificative a preţului aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME). Dacă în T1 2015, cotaţiile au oscilat in jurul valorii de 1.800 USD/tonă, în T1 2016 acestea au scăzut semnificativ la o medie de circa 1.500 USD/tonă.

Pe de alta parte profitul net al Alro a crescut, de la 6 milioane de lei, în primul trimestru al lui 2015, la 27 milioane de lei, în T1 2016, o influență importantă venind din diferențele de curs valutar aferente reevaluării împrumuturilor bancare denominate in valută.

În ciuda volatilităţii pieţei aluminiului, Alro îşi continuă, şi în 2016, strategia sa pe termen lung, mizând pe o creștere a ponderii și a cantităţii produselor cu valoare adăugată, precum și pe reducerea dependenței energetice prin scăderea continuă a consumurilor și creșterea gradului de reciclare a deșeurilor de aluminiu. Pentru aceste investiţii, compania a aprobat un buget de 53 milioane de dolari.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*