Borza a salvat de la faliment UZTEL, fondată în 1904 de John Rockefeller 

Prin hotărârea pronunțată luni, 3 martie, Tribunalul Dolj a dispus închiderea procedurii reorganizării judiciare față de UZTEL S.A., constatând îndeplinirea obligațiilor de plată asumate prin planul de reorganizare. În reorganizare Uztel a făcut plăți de peste 430 milioane lei.

Ca urmare a unui management defectuos la 6 septembrie 2010 societatea a fost nevoită să-și declare starea de insolvență. Uztel era într-o vădită incapacitate de plată, acumulând datorii de peste 74 milioane lei (…) La data deschiderii procedurii, disponibilitățile bănești ale societății erau de 102.634 lei. Prin implementarea unor măsuri de management adecvate am reușit să reducem costurile de producție, să redefinim și să optimizăm fluxurile și procesele de producție, să fim proactivi și mereu adapatabili la nevoile și dinamica pieței internaționale a echipamentelor și utilajelor petroliere, extrem de afectată mai ales în ultimii 2 ani, pe fondul prăbușirii prețului tițeiului de la peste 100 de dolari barilul, în perioada 2004-2013, la sub 30 de dolari barilul la începutul anului 2015”, a declarat av. dr. Remus Borza fost practician coordonator al Euro Insol, administratorul judiciar al Uztel S.A.

Istoric vorbind, Uztel reprezintă prima subsidiară din Europa a colosului industrial american Standard Oil Company. În 1904 se înființează la Ploiesti Compania Româno-Americană fiind primul producător de echipament petrolier din Europa. John Rockefeller proprietarul trustului Standard Oil, fiind în 1904 cel mai bogat om din lume, și primul miliardar în dolari din lume nu a ales întâmplător Ploiestiul, câtă vreme aici, în 1856 s-a deschis prima rafinărie din lume.

Mai târziu, în anul 1950, Ateliere mecanice ale Societății Româno-Americane au devenit compania UZTEL, în subordinea Ministerului Român al Petrolului. Compania a devenit unul dintre principalii producători de utilaj petrolier pentru industria românească de petrol, asigurând în același timp reparații capitale pentru întreaga gamă de echipamente. În anul 2004 compania a fost privatizată.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*