Brexit – coșmarul unei nopți de vară pentru Europa și România

Foto: http://www.ip-watch.org
Europuls – Centrul de Expertiza Europeană a publicat un policy brief analizând impactul Brexit-ului asupra instituțiilor europene și României, propunând câteva scenarii posibile ale negocierilor ce urmează cu Marea Britanie.
Ziua de 23 iunie va rămâne în istoria europeană ca un punct de cotitură. În urma unor jocuri politice interne din Partidul Conservator britanic, cetățenii Regatului Unit (UK) au fost chemați la urne pentru a decide într-un referendum dacă țara lor va rămâne sau nu în Uniunea Europeană. După o campanie extrem de dură de ambele părți, tabăra ”Leave” a câștigat un vot cu repercusiuni mondiale. 51.9% dintre britanici au votat pentru plecarea din UE (Brexit).
În ceea ce privește România, cei de la Europlus punctează că aceasta nu are teoretic vorbind, nimic de pierdut. Corina Crețu mai are doi ani și jumătate de mandat și nu este clar încă dacă portofoliul ei va fi afectat în vreun fel. O oportunitate reală există însă în ceea ce priveşte posibilele numiri în funcții înalte ale funcționarilor români, în urma vidului creat de plecarea britanicilor. În 2013, România ocupă locul 8 în topul țărilor cu cei mai mulți funcționari în instituțiile europene, imediat după UK la o diferență foarte mică. Ca urmare, Brexitul reprezintă o oportunitate pentru funcționarii români să preia din responsabilitățile foştilor colegi britanici.
Găsiți întreaga analiză despre implicațiile Brexit aici: http://www.europuls.ro/wp-content/uploads/2016/07/Policy-Brief-Europuls-Brexit1.pdf.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*