Care este viteza reală a internetului în România

Statisticile Netograf.ro pentru prima jumătate a acestui an arată că utilizatorii internetului fix și mobil din România s-au bucurat de viteze de descărcare în creștere fața de anul 2015, dacă ne raportăm la mediile înregistrate la nivel național. 

Testele efectuate arată ca în primul semestru al anului 2016 utilizatorii români au experimentat la nivel național viteze medii reale de 27,72 Mbps pentru download datele internetului mobil (25,79 Mbps pentru conexiunile de tip indoor și 36,38 Mbps pentru conexiunile de tip outdoor), respectiv 75,07 Mbps pentru download date internet fix (114,46 Mbps pentru conexiunile prin fir și 46,05 Mbps pentru conexiunile de tip wireless).

Comparativ, Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet pentru anul 2015 arată că utilizatorii din România au experimentat anul trecut la nivel național viteze medii de 19,22 Mbps download date internet mobil și 53,22 Mbps download date internet fix.

“Creșterile pot fi corelate, pe de o parte, cu extinderea modernizării rețelelor fixe de comunicații, care permit viteze de transfer din ce în ce mai mari, și, pe de altă parte, cu procesul de implementare la scara națională a tehnicilor și tehnologiilor avansate de rețele mobile, concomitent cu răspândirea terminalelor mobile care pot susține viteze superioare de transfer al datelor”, a declarat Florin Dragomir, șeful Departamentului de Reglementare Tehnică din ANCOM, în cadrul evenimentului EuroCloud Forum 2016.

Cum sunt generate statisticile Netograf.ro

Statisticile pentru internet fix și mobil au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 120.000 de teste efectuate de utilizatori în primul semestru al anului 2016, dintre care aproximativ 97.000 au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale.

Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test conectat la nodurile naționale publice de tip internet interexchange.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*