Cât timp vorbește un român la telefonul mobil

În medie, un utilizator român vorbește 4 ore și 21 de minute într-o lună, cu 8 minute mai mult decât media înregistrată în primul semestru al anului 2015, potrivit unei statistici realizate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Serviciile de voce sunt utilizate cel mai mult de abonații persoane fizice care dețin un abonament, aceștia înregistrand un trafic mediu lunar de 5 ore si 49 de minute, urmați de persoanele juridice care dețin un abonament – 4 ore și 12 minute, în timp ce utilizatorii de cartele preplătite consumă în medie lunar 3 ore și 26 de minute.

Durata medie a unui apel de pe un terminal mobil în primele șase luni ale anului 2016 a crescut la 2 minute și 40 de secunde.

Numărul utilizatorilor stagnează, traficul crește

De asemenea, numărul de utilizatori activi de telefonie mobila din România stagnează la 30 iunie 2016 la același nivel ca la sfârșitul primului semestru din anul 2015 – 22,6 milioane de utilizatori. Este însă de remarcat faptul că numărul de utilizatori pe bază de abonament a continuat să crească până la 11,1 milioane, cu 9% anual, în timp ce numărul cartelelor preplatite active a scăzut, ajungând la 11,5 milioane.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 de locuitori a ajus la 114,3% la jumatatea anului 2016.

Chiar dacă numărul de utilizatori a stagnat, traficul total efectuat de aceștia a crescut cu 4% în primul semestru din 2016 față de primul semestru din 2015, până la aproape 36 de miliarde minute.

Continua creșterea înregistrată în ultimii ani a traficului către alte rețele de telefonie mobilă (+47%, până la 9,9 miliarde minute) și cea a traficului către rețele fixe cu un plus de 5%, până la 1,2 miliarde minute, în timp ce traficul în rețelele mobile proprii scade cu 9%, în aceeași perioada de referință.

Astfel, ponderea traficului în rețele mobile proprii scade într-un an cu 9 puncte procentuale până la 63%, în timp ce ponderea traficului către alte rețele de telefonie mobilă crește cu 8 puncte procentuale până la 28%.

Scade numărul de SMS

Pentru prima dată în România, scade numărul de mesaje SMS ca urmare a utilizării în creștere a internetului mobil, prin care se pot accesa inclusiv diverse aplicații de mesagerie. Astfel, în primul semestru al acestui an au fost trimise peste 9,5 miliarde de mesaje SMS, cu aproape 6% mai puține față de aceeași perioada a anului 2015, aproape 80% dintre acestea fiind trimise în propria retea.

Astfel, în prima jumătate a anului, un utilizator a transmis în medie 69 de mesaje SMS pe lună.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*