Ce înseamnă condiții de muncă “decente” în România

Companiile din România sunt deosebit de bune la transformarea educației de calitate și a pieței locurilor de muncă în contextul creșterii economice în oportunități de afaceri, se arată în raportul publicat de Global Compact Network România în urma workshop-ului “De la Obiective Globale la Afaceri Locale”.

jeans-1580144_1280
Sursă foto: https://pixabay.com/

Majoritatea marilor companii au deja programe de educație de calitate integrate în practicile lor de afaceri, deoarece aduc beneficii directe și indirecte pentru afacerea lor. Cu toate acestea, multe organizații din România au nevoie să revizuiască modul în care înțeleg ce înseamnă condiții de muncă “decente” și să recunoască aptitudinile și competențele dobândite în străinătate, în special de către tineri.

În topul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă pe care afacerile din România le valorifică în prezent cu succes se mai află:

  • Locul III: Obiectivul Global nr. 5: Egaliate de gen
  • Locul IV: Obiectivul Global nr. 7: Energie curată și accesibilă
  • Locul V: Obiectivul Global nr. 9: Industrie, inovație și infrastructură
  • Locul VI: Obiectivul Global nr. 13: Acțiuni privind schimbările climatice

Politicile publice, sistemele naționale de finanțare (inclusiv fonduri UE) și a sectorului de investiții (bancare, fonduri de dezvoltare etc.), ar trebui să se concentreze în principal pe aceste zone.

15% dintre cetățenii UE și-au găsit un job

În ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă a afacerilor din România în următorii cinci ani, oportunitățile sunt oferite de următoarele Obiective de Dezvoltare Durabilă:

  • Locul I: Obiectivul Global nr. 11: Orașe și comunități sustenabile
  • Locul II: Obiectivul Global nr. 12: Consum și producție responsabile
  • Locul III: Obiectivul Global nr. 3: Sănătate și bunăstare
  • Locul IV: Obiectivul Global nr. 1: Fără sărăcie
  • Locul V: Obiectivul Global nr. 7: Energie curată și accesibilă
  • Locul VI: Obiectivul Global nr. 13: Acțiuni privind schimbările climatice

În direcția indicată de Obiectivul Global nr. 11: Orașe și comunități sustenabile, până în 2020 se prevede îmbunătățirea orașelor și a comunităților din România în ceea ce privește infrastructura și serviciile publice. De asemenea, se așteaptă îmbunătățirea politicilor de sănătate și implementarea unei adevărate reforme a sectorului public la nivel local și național, care să vizeaze în special corupția. Mediul de afaceri va trebui să găsească modalități de a transforma aceste aspecte în oportunități de afaceri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*