Cine reclădeşte România

Investiţiile româneşti în construcţii din Regiunea Sud-Muntenia au şansa ca în 2016 să atingă un nivel record de 6,4 miliarde de lei, evoluţie influenţată semnificativ de creşterea business-ului micilor constructori, cei care creează liantul pentru reconstrucţia sănătoasă a economiei, potrivit unui studiu economic la nivel regional, comandat de Arabesque.

Potrivit statisticii, evoluţia sectorului construcţiilor din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman denotă un potenţial semnificativ, stimulat de creşterea încrederii firmelor şi al micilor întreprinzători în dezvoltarea unor investiţii pe termen mediu şi lung.

În 2014, numărul firmelor de construcţii din Regiunea Sud-Muntenia a atins nivelul de 5.820 de unităţi, de la 5.342 de societăţi în 2013, iar perspectivele lui 2016 se îndreaptă spre un record de peste 6200 de firme, marea lor majoritate mici şi mijlocii.

studiu constructii Arabesque

Potrivit estimărilor, cifra de afaceri a acestor firme ar putea atinge în 2016 nivelul de 6,4 miliarde de lei, în creştere cu aproape jumătate de miliard de lei faţă de rezultatul din 2014. Semnificativ este faptul că, în 2010, afacerile din sectorul construcţiilor la nivelul Regiunii Sud-Muntenia se situau la nivelul de numai 4,94 miliarde de lei.

Cele mai importante investiţii în construcţii au fost atrase în 2014 de judeţul Prahova, de peste 200 milioane lei, urmat de Argeş cu 162 de milioane de lei şi Giurgiu cu 42 milioane lei.

Potrivit experţilor Arabesque, datele economice indică faptul că economia la nivel regional îşi reporneşte motoarele, investiţiile în construcţii fiind capabile să genereze dezvoltarea pe orizontală, adică să atragă afaceri colaterale în toate domeniile, de la infrastructură, imobiliare şi industrie, la comerţ, servicii şi turism.

Datele statistice arată că sectorul construcţiilor din această zonă a angajat 35.506 muncitori în 2014, în creştere cu peste 8000 faţă de anul precedent, cei mai mulţi în Prahova şi Argeş.

studiu constructii Arabesque 5

Într-o regiune în care şomajul atingea în 2009 nivelul record de 11,5 % în Teleorman, 2015 a coborât rata la nivelul de 5% în Argeş, judeţ care, propulsat de investiţii semnificative precum cele realizate de Renault-Dacia, tinde să prindă din urmă trendul de dezvoltare accelerată impus de Bucureşti-Ilfov.

Potrivit radiografiei economice din Regiunea Sud-Muntenia, investitorii în construcţii sunt, în principal, bărbaţi cu vârste între 35 şi 65 de ani, cu experienţă în mediul de business, care investesc în primul rând în dezvoltarea de imobiliare private (blocuri, vile) şi de afaceri (unităţi turistice, sedii de firmă, spaţii comerciale).Semnificativă este şi creşterea apetitului persoanelor particulare pentru investiţii imobiliare, renovări şi amenajări.

Perspectivele pozitive din construcţii sunt întărite şi de ultimul raport privind evoluţia sectorului construcţiilor la nivel naţional, lansat zilele trecute de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit datelor INS, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în ianuarie 2016, ca serie brută, cu 6,7% faţă de perioada similară din 2015, şi cu 8,8% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Cel mai semnificativ avans l-au marcat lucrările la clădirile rezidenţiale, de 18,7%, în timp ce construcţiile inginereşti au avansat cu 15,8%, iar cele la clădirile nerezidenţiale cu 5,5%.

Semnificativ şi extrem de relevant în acest sens este avansul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente cu 19,1% şi al lucrărilor de reparaţii capitale cu 11,1%.

Citește și:

Arabesque investeşte 10 milioane de euro în Piteşti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*