Companiile își reduc consumul de energie

Sursă: environmental-watch.com

Aproape 40% din companiile participante la ediția din 2016 a Green Business Index au reușit să-și reducă consumul de energie electrică cu până la 25%, peste 24% dintre acestea au rămas la aceleaşi consumuri, în timp ce restul au înregistrat creşteri ale consumurilor energetice.

Chiar dacă majoritatea covârşitoare a companiilor participante la Green Business Index 2016 au implementate instrumente pentru monitorizarea consumurilor energetice, totuşi, în anul de raportare 2015, doar 21% dintre acestea şi-au auditat activităţile din punct de vedere energetic. În schimb, proporţia companiilor care au implementat un sistem de management energetic a crescut de la 5,9% în 2014 la 17,95%, o creştere spectaculoasă, venită şi ca urmare a obligaţiilor legale a unora dintre companii, pentru care se aplică prevederile directivei europene privind eficienţa energetică.

gbi1

În GBI 2016, 57,9% dintre companii au derulat campanii de conştientizare şi instruire a angajaţilor pe teme de eficienţă în utilizarea energiei.

Este important de remarcat că în domeniul eficienţei energetice, un progres deosebit poate avea loc fără a fi necesare investiţii capitale, ci doar prin cultivarea unei atitudini corecte faţă de economia de energie. Este interesant de observat că, chiar şi în lipsa sistemelor de management energetic, 59,46% dintre companii au implementat în 2015 măsuri de eficienţă energetică, iar 64% dintre acestea au şi generat reduceri imediate ale consumurilor energetice”, spun experții GBI.

Un alt progres remarcat în ediţia GBI 2016 este numărul destul de mare de companii care au făcut investiţii în utilizarea eficientă a energiei (61,54% faţă de 48,7% în 2014), chiar dacă, raportat la cifra de afaceri, doar 7,7% au depăşit 5% din cifra de afaceri, şi doar 20% au depăşit 2% din aceasta.

Numărul companiilor care folosesc energie regenerabilă este în creștere

De asemenea, din totalul celor peste 400 de companii chestionate de experții GBI, 17,5% din acestea își asugurau preponderent necesarul de energie din surse regenerabil, comparativ cu 9,3%, cât a fost înregistrat la ediția din 2015 a Green Buisiness Index.

gbi

Este posibil ca această creştere importantă a ponderii consumului energetic din surse regenerabile să fie rezultatul scăderii preţului energiei la producător ca urmare a concurenţei crescute pe piaţa energetică din România şi a surplusului de energie produsă în anul 2015, datorită punerii în funcţiune în ultimii ani a mai multor capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile. Va fi interesant de urmărit dacă această tendinţă se va păstra în anii următori, şi dacă firmele din România vor opta mai degrabă pentru energia din surse regenerabile, în condiţiile în care aceasta este vândută pe piaţă la preţuri competitive”, consieră experții GBI.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*