Comportamentul de cumpărături al românilor se schimbă

Sursă foto: fresco.ge

Cele mai recente analize din studiile de monitorizare a consumului casnic ne arată că românii optează pentru coșuri mai mari de cumpărături, mai ales în comerțul modern.

Potrivit unui studiu realizat de GfK România, prime trei luni ale anului urmează tendințele de consum remarcate după prima reducere de TVA din iunie 2015. Valoarea bunurilor de larg consum este cu 0,4% mai mare, în contextul unei deflații alimentare de 6%, ceea ce se traduce într-o creștere de 3,5% în volum pentru cumpărăturile pentru acasă. Românii continuă să facă uptrading, adică să achiziționeze mărci și categorii de produse mai scumpe.

Categorii tinere, precum peștele și fructele de mare, specialitățile de brânză sau cidrul sunt cele mai dinamice, oferind oportunități brandurilor și retailerilor să inoveze și să creeze experiențe unice pentru consumatori. Creșterile din aceste categorii precum și din altele cum ar fi lactatele, snacks-urile sărate, apa, băuturile răcoritoare și cele spirtoase sau vinul și cele de îngrijire personală vorbesc foarte clar despre nevoile consumatorilor de diversificare și de încercare a unor produse nou intrate în consum.

Consumatorul român s-a mai relaxat, odată cu slăbirea presiunii economice. Primul trimestru din 2016 a însemnat un nou început pentru jucătorii din FMCG, odată cu creșterea puterii de cumpărare a românilor datorată reducerii TVA la produse alimentare si băuturi non-alcoolice și a creșterilor salariale. Beneficiul este că acești bani în plus în buzunarul consumatorilor se întorc acum în  consum, iar 2016 dă semne bune de continuare a creșterii”, a declarat Raluca Răschip, Consumer Goods & Retail Director GfK România.

Retailul modern, 60% cotă de piață

Retailul modern reprezintă un pilon principal de creștere a consumului, atingând o cotă de piață record, de 60%, în primul trimestru al anului 2016.

“Dacă până în 2008, retailul modern creștea cu aproximativ 2-3 puncte procentuale anual în detrimentul celui tradițional, în primele trei luni ale anului creșterea este semnificativă, de 4 puncte față de aceeași perioadă a anului trecut”, afirmă Raluca Răschip.

Ce se întâmplă cu consumul?

Hipermarketurile înregistrează cea mai mare rată de creștere dintre toate canalele. Acestea câștigă mai bine de un punct procentual, până la 29% cotă de piață datorită creșterii valorii coșului de cumpărături.. În afară de coșuri mai mari de cumpărături pentru fiecare vizită, supermarket-urile sunt vizitate de mai multe gospodării și ajung la 17% cotă de piață. Discounterii arată o traiectorie diferită de creștere, reușind să crească și frecvența de cumpărare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*