Cum au pierdut statele UE 160 de miliarde de euro într-un an

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au pierdut în 2014 fabuloasa sumă de 159,5 miliarde de euro, reprezentând venituri din Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) necolectate, conform cifrelor publicate marți de Comisia Europeană.

money-965061_1920
Sursă foto: pixabay.com

Cercetările arată că diferența generală dintre veniturile din TVA așteptate și suma efectiv colectată (așa-numitul “Gap TVA”) s-a ridicat încă o dată la o cifră anuală inacceptabil de mare.
Gradul de necolectare a variat de la un nivel record de 37,9% în România, la un minim de doar 1,2%, în Suedia. În termeni absoluți, cel mai mare decalaj, în valoare de 36,9 miliarde de euro a fost înregistrată în Italia, în timp ce Luxemburg a avut cea mai mică de 147 milioane de euro.

“Statele noastre membre pierd zeci de miliarde de euro din venituri neîncasate din TVA. Acest lucru este inacceptabil. Regimul actual este extrem de slab echipat pentru a pentru a face față problemelor de colectare a TVA-ului ca frauda și greșelile de calcul și este clar că ciferele nu se vor îmbunătății de la sine. Statele membre trebuie să cadă acum rapid de acord asupra unui sistem definitiv antifraudă. Prin urmare, îndemn toate statele noastre statele să aibă o discuție sinceră și plină de sens, astfel încât să putem aborda această problemă o dată pentru totdeauna”, a Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice, financiare, fiscale și vamale.

În comparație cu 2013, valoare necolectată a scăzut cu 2,5 miliarde de euro, dar performanțele individuale ale statelor membre încă variază foarte mult în ceea ce privește respectarea TVA-ului. Anumite 18 state membre au prezentat o îmbunătățire în cifre, în timp ce opt state membre nu au reușit să colecteze mai multe venituri din TVA decât în anul precedent.

Comisia Europeană precizează că estimările pentru 2014 sunt mai precise decât în anii precedenți, datorită datelor contabile îmbunătățite furnizate de statele membre ale UE, în conformitate cu noile standarde internaționale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*