Cum suspendați abonamentul de telefonie, internet sau televiziune

Contractul pentru serviciile de telefonie, internet sau televiziune poate fi suspendat pe parcursul derulării fie la cererea utilizatorilor, fie din inițiativa furnizorului, în funcție de prevederile pe care le conține. 

La cererea utilizatorului

Deși operatorii nu sunt obligați prin lege să le ofere clienților, la cerere, posibilitatea de a suspenda furnizarea serviciilor de telefonie, internet sau televiziune, unii dintre ei oferă această facilitate pentru perioade limitate. În această situație, contractele încheiate ar trebui să conțină informații precum:

– perioada maximă pentru care poate fi solicitată suspendarea furnizării serviciului;

– dacă această perioadă va prelungi proporțional durata contractuală inițială (perioadă contractuală minimă);

– în ce condiții se realizează reconectarea – de exemplu, dacă se percep taxe pentru reconectare.

Utilizatorii interesați de această facilitate pot afla direct de la furnizorul lor (relații cu clienții, magazine etc.) unde și cum trebuie depusă cererea pentru suspendarea temporară a serviciului.

Din inițiativa furnizorului

În funcție de prevederile contractelor încheiate cu utilizatorii finali, furnizorii pot suspenda din proprie inițiativă serviciul de telefonie, internet sau televiziune, în situații precum:

– neplata facturilor în termenul indicat în contract;

– nerespectarea altor obligații contractuale;

– suspiciunea existenței unei fraude sau a unui abuz.

Potrivit ANCOM, în contractul încheiat cu furnizorii de servicii de comunicații trebuie să se regăsească cel puțin următoarele informații referitoare la suspendarea serviciilor de către furnizori:

– în ce situații poate fi suspendată furnizarea serviciilor;

– eventualele consecințe ale suspendării asupra celorlalte drepturi și obligații contractuale – de exemplu, suspendarea pentru neplată a unui abonament ar putea atrage și suspendarea celorlalte abonamente deținute la furnizorul respectiv; suspendarea pentru fraudă sau abuz poate atrage plata unor despăgubiri etc.

– în ce condiții se poate relua furnizarea serviciului-de exemplu, după plata la zi a facturilor și a unei taxe de reconectare.

Ce, cum și unde reclami

Dacă aveți încheiat un contract în care nu sunt precizate condițiile de suspendare a furnizării serviciului deși furnizorul oferă această facilitate sau își exercită acest drept, ANCOM poate lua măsuri.

Vezi cum ne poti transmite o sesizare.

Dacă furnizorul nu își respectă obligațiile contractuale referitoare la suspendarea furnizării serviciului te poți adresă Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*