Rabla PLUS oferă 6.000 euro pentru cumpărarea unei mașini electrice

Un român care deține o mașină mai veche de opt ani, pe care dorește să o caseze și vrea să achiziționeze un autoturism 100% electric, va beneficia prin programul Rabla PLUS de un sprijin financiar total de aproximativ 6.000 de euro.

Însă, potrivit noului program Rabla PLUS, casarea unui automobil nu mai este o condiție obligatorie pentru a beneficia de sprijinul pentru cumpărarea unui automobil 100% electric. Cei care vor să aleagă o mașină care nu poluează deloc, beneficiază din parte Administrației Fondului de Mediu (AFM) de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism electric-hibrid și un eco-tichet de 20.000 de lei pentru mașinile 100% electrice. În cazul în care vrea să caseze și un autoturism mai vechi, la aceste sume se adaugă prima de casare care este în valoare de 6.500 de lei.

În privința programului Rabla Clasic situația din acest an a rămas aproape neschimbată, respectiv rămâne în vigoare primă de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonus-uri pentru următoarele situații: un eco-bonus de 750 de lei pentru cei care decid să-și cumpere o mașină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km sau un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Dacă mașina nouă respectă ambele criterii, atunci un cetățean poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putând să ajungă la o sumă de de aproape 9.000 de lei, care va fi decontată de AFM din costul mașinii noi.

Pentru partea de Rabla PLUS, suma alocată este de 75 de milioane, iar întregul program beneficiază de o alocare financară de 220 de milioane de lei.

“În aceste zile, colegii mei lucrează la Ghidul de finanțare, pentru că, fiind o linie nouă, practic, suntem în consultare și cu industria. Rabla și Rabla Plus sunt în dezbatere publică pe site.  După ce această perioadă se încheie, va urma perioada de validare a producătorilor în program și sper ca în cursul lunii mai, în prima jumătate a lunii mai, să putem  să deschidem linia de finanțare pentru toți cei interesați”, a declarat, miercuri, după ședința de Guvern, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

Aceasta a precizat că în 2016, prin intermediul Rabla vor fi casate aproximativ 20.000 de autovehicule mai vechi de opt ani.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*