Dunărea are o lună întreagă pentru a fi sărbătorită

Foto: www.smsmondial.com.mt

În fiecare an, în ziua de 29 iunie, se sărbătorește Ziua Dunării, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR).

Data fiind importanța informării, conștientizării și implicării populației în eforturile de conservare și protejare a fluviului Dunărea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis ca în acest an manifestările dedicate sărbătorii Dunării să aibă loc timp de o lună, în perioada 10 iunie – 10 iulie 2016, sub denumirea “LUNA DUNĂRII”.

Pe parcursul “Lunii Dunării”, în cadrul unui parteneriat, se vor desfășura numeroase activități independente sau comune, desfășurate pe plan local, național și regional, de conștientizare a oamenilor privind importanța Dunării și a afluenților acesteia.

De asemenea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională “Apele Române” organizează în „Luna Dunării”, cu participarea specialiștilor și reprezentanților societății civile din toată țara, ședințe festive ale celor 11 Comitete de Bazin extinse, având ca temă sărbătorirea Zilei Dunării.

29 iunie marchează semnarea Convenției pentru Protecția si utilizarea durabilă a Fluviului Dunărea. La 29 iunie 1994, statele situate în Bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia și Ucraina), precum și Comisia Europeană au semnat la Sofia (Bulgaria) acest important document, aducând în atenția opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenția a fost semnată de Bosnia și Herțegovina și de Serbia și Muntenegru. Acestea sunt în prezent Părți la Convenție, ceea ce simbolizează faptul că Dunărea nu poate fi gestionată decât printr-o strânsă cooperare internațională. România este depozitarul Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Manifestări dedicate Zilei Dunării se desfășoară în toate statele dunărene, pentru a marca dorința comună a acestora de a-și uni forțele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*