Europa are nevoie de un sistem unic de garantare a depozitelor

www.europarl.europa.eu

Europa a făcut pași semnificativi către construirea unei uniuni bancare, dar avem încă nevoie de un sistem unic de garantare a depozitelor în UE, a declarat, într-un interviu, președintele comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European, eurodeputatul  Roberto Gualtieri.

„Realizările de până acum sunt extrem de semnificative”, a spus Gualtieri în interviu. În ultimii ani, deputații europeni au aprobat punerea celor mai mari bănci din UE sub supravegherea Băncii Centrale Europene, precum și norme comune cu privire la modul de a aborda băncile în dificultate.

Următorul pas ar trebui să fie sistemul unic de garantare a depozitelor, care oferă o protecție europeană depozitelor de până la 100.000 de euro. Acest lucru ar trebui să „dea o credibilitate mult mai mare plafonului de 100.000 de euro”, a spus domnul Gualtieri, vorbind și despre propunerea legislativă a Comisiei.

În opinia sa, alte măsuri de reducere a riscurilor bancare nu ar trebui să întârzie schema.

„Ideea că trebuie să punem în aplicare mai întâi măsuri de reducere a riscurilor și apoi să creăm un sistem unic de garantare a depozitelor este de neconceput și inacceptabilă. Noi trebuie, de fapt, să lucrăm în paralel”, a explicat președintele comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*