Fărâmiţarea terenurilor agricole, principala provocare a agriculturii românești

Sursă foto: happytobehomeless.com

Gradul de fărâmiţare a terenurilor agricole continuă să reprezinte o provocare importantă pentru evoluţia agriculturii româneşti, confor unei analize realizată de DEKALB. România este a treia ţară din Uniunea Europeană ca grad de fărâmiţare a terenurilor agricole, după Malta şi Cipru.

Statistica arată că marea majoritatea a afacerilor din agricultură se derulează, în prezent, pe suprafeţe de până în 500 hectare, în timp ce fermele mari, cu peste 2.000 hectare, reprezintă doar 6% din totalul companiilor. Românai deține 830.200 de exploataţii agricole de 1 – 5 hectare fiecare, ocupând aproape o cincime din suprafaţa agricolă totală a României.

Cele 639 de societăţi importante din agricultura românească au raportat, în 2014, o cifră de afaceri de 14,8 miliarde lei, în timp ce firmele ce deţin sub 500 de hectare au adunat numai 1,7 miliarde lei.

În condiţiile unui lanţ economic plin de provocări, generate de blocajul financiar şi accesul dificil la creditare, asocierea în agricultură reprezintă o posibilă soluţie pentru cei care vor să dezvolte un business predictibil şi sustenabil.

Analiza DEKALB arată, astfel, că durata medie de încasare a creanţelor în cazul firmelor mici a fost, în 2014, în medie de 669 zile. La firmele mari, acest indicator nu a depăşit 142 de zile. La fel, durata medie de plată a datoriilor curente a fost de 1725 de zile în cazul firmelor mici, faţă de 416 zile (500-2000 ha), respectiv 303 zile (peste 2000 ha).

Pe ansamblu, datele statistice din 2014 arată că doar 12% dintre companii şi-au achitat datoriile în mai puţin de 90 de zile, iar 39% au avut dificultăţi în ceea ce priveşte obligatiile financiare pe termen scurt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*