Frica de a vorbi în public se vede și se simte

fear
https://sumankher.files.wordpress.com/

În cei 10 ani de presă pe care-i aniversez anul ăsta am mers la sute de conferințe și am participat la organizarea a zeci de evenimente de business. Cred că nu exagerez spunând că în 90% din cazuri se prezintă cel puțin un speaker pe care emoțiile îl împiedică să aibă o prezentare decentă.

Le-am văzut pe toate: de la voce tremurândă până aproape de plâns, înghițit în sec mai des decât ar fi cazul, gură uscată care nu le mai permite să vorbească (neinspirații se scuză spunând că sunt răciți/răgușiți) și până la privitul disperat în gol 2-3 minute într-o pauză jenantă și interminabilă pentru toată lumea. Oameni foarte pregătiți și buni în ceea ce fac (sau alții nici măcar) se pun pe sine, pun organizația pe care o reprezintă, publicul, dar și pe organizatori într-o postură cel puțin incomodă.

Nu-i judec. Nu spun că este ușor și nici nu dețin secretul vorbitului în public. Ba chiar am citit într-un articol că frica de a vorbi în public este ceva mai puternică decât frica de moarte! Tot ce se poate. Dar de ce nu ar încerca viitorii speakeri să se pregătească pentru discurs înainte de a-l ține? Google e plin de articole cu sfaturi. Atașez și eu două articole pentru astfel de situații.

Ca om chinuit de atâția ani de astfel prestații nefericite îmi permit să adresez de asemenea un sfat: dacă nicio metodă nu pare să funcționeze delegați vă rog un coleg mai stăpân pe sine să vă prezinte mesajul. Ar fi mai bine pentru noi toți.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*