Iohannis a promulgat Legea dării în plată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 28 aprilie, Legea dării în plată. Tot astăzi aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial. 

“Am apreciat faptul că Parlamentul a ţinut cont de observaţiile mele şi consider că legea în forma în care a ajuns acum la promulgare este în regulă. În consecinţă am promulgat această lege şi astăzi va fi publicată în Monitorul Oficial”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Într-o scrisoare trimisă președintelui săptămâna trecută, Asociația Română a Băncilor (ARB) îi adresează rugămintea, în virtutea prerogativelor pe care le are, să sesizeze Curtea Constituțională, menționând că la baza acestui demers stau numeroase argumente, “în sensul că legea, în forma adoptată, aduce atingere drepturilor constituționale ale tuturor instituțiilor de credit și membre ale ARB”.

“În viziunea comunității bancare legea este neconstituțională din multiple perspective care țin de incompatibilitatea legii cu Constituția, încălcări ale principiului neretroactivității, ale principiului previzibilității și accesibilității normei legale (ale principiului libertății economice și ale principiului garantării proprietății), dar și de antinomiile legii cu dreptul civil și dreptul comun de procedură”, se mai arată în scrisoarea ARB.

Legea a fost votată de plenul Camerei Deputaților cu 207 voturi “pentru”, unul “împotrivă” și o abținere. Legea a intrat la votul final după ce Comisia Juridică a adus două modificări importante la textul legii: a exclus programul Prima Casă din lege și a mărit plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro.

Citește și:

Legea dării în plată, efect zero în piață

Evoluția pozitivă a economiei va diminua efectul Legii dării în plată

Radu Ghețea: băncile vor căuta soluții de nișă pentru a da credite

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*