Kaufland România sprijină producătorii români de fructe și legume

Kaufland România anunță începerea primului program național care sprijină producătorii locali de legume-fructe să obțină cea mai prestigioasă certificare internațională de calitate și siguranță alimentară, GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta le permite agricultorilor inclusiv exportul produselor românești oriunde în lume. Programul se adresează tuturor producătorilor români de fructe și legume parteneri ai Kaufland România și va demara efectiv în ianuarie 2017.

Programul este o premieră în România și este inițiat de Kaufland România în parteneriat cu International Finance Corporation (IFC), membră a World Bank Group, și o companie externă specializată în consultanța pentru obținerea certificării GLOBAL G.A.P.

Pe lângă susținere și consultanță oferite în cadrul programului, Kaufland România va sprijini financiar 15 dintre cei mai eligibili producători români de legume și fructe în obținerea certificărilor GLOBAL G.A.P., achitând integral costurile acestora.

Programul se va desfășura de-a lungul anului 2017 în cinci etape, care constau în: diferite serii de training-uri, analize de sol și apă, construirea unor planuri de acțiune personalizate, implementare și evaluare.

Avantajele certificării pentru producători sunt substanțiale și includ: un venit mai stabil, dezvoltarea sustenabilă a afacerii, inclusiv prin posibilitatea exportării fructelor și legumelor pe orice piață de desfacere din lume, perfecționarea managementului resurselor naturale și financiare, precum și îmbunătățirea calității produselor și a standardelor de siguranță alimentară”, a declarat declară Sarah Ockman, Global Lead, IFC Food Safety Advisory.

“Mai mult, calificarea GLOBAL G.A.P. garantează preluarea de către retaileri a întregii cantități de produse certificate și îmbunătățirea gradului de retenție al firmei producătoare de fructe și legume. Suntem cu adevărat inspirați de inițiativa Kaufland de a crește sectorul agribusiness din România”, adaugă aceasta.

 

De asemenea, pe lângă un portofoliu cu peste jumătate din produse autohtone, Kaufland România organizează seria națională de târguri de bunătăți românești, prin care pune la dispoziție gratuit producătorilor din România atât spațiu de vânzare, cât și toată logistica necesară – pentru a aduce savoarea produselor locale mai aproape de oameni. Totodată, Kaufland România a dezvoltat proiectul Cooperativa “Ţara mea”, alături de Federația Agrostar și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, marcă proprie prin care oferă produse tradiționale de la peste 200 de fermieri din România.

Primele training-uri, ianuarie 2017

În ianuarie 2017 vor avea loc primele training-uri pentru producătorii locali pentru prezentarea măsurilor necesare obținerii acestei certificări și a avantajelor pe care le aduce. Următorul modul al programului include inspecția fermelor, prelevarea de apă și sol și consultarea documentației. Specialiștii de la Kaufland România și consultanții în certificarea GLOBAL G.A.P. vor analiza situația fermelor producătorilor și vor propune planuri de acțiune create pentru fiecare afacere în parte.

După prima evaluare complexă, se vor efectua inspecții regulate pentru a superviza implementarea planului de acțiune, managementul fermei – de la sol și apă până la utilaje și facilități – și aducerea la zi a documentației. Totodată, această etapă presupune și organizarea unor training-uri cu personalul. Următorul pas este evaluarea finală de către experți, ce implică și o precertificare.

Despre certificarea GLOBAL G.A.P.

GLOBAL G.A.P. este o certificare care se acordă unui produs, atestând că acesta se conformează celor mai înalte standarde internaționale de calitate și siguranță alimentară. Întrucât auditul necesar obținerii acestei calificări are loc la recoltarea fructului sau legumei, producătorii pot parcurge acest program în trei până la opt luni, în funcție de tipul articolului pe care intenționează să îl certifice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*