Listarea Hidroelectrica, podul către o piață emergentă

BVB a organizat o întâlnire cu mass-media, pe ordinea de zi fiind subiecte ca: listarea Hidroelectrica, nivelul de educație financiară al românilor, sau dezvoltarea pieței de capital din România.

”Ne dorim să avem cât mai mulți români interesați de Bursa de Valori București și desigur mai mulți investitori. Avem nevoie de brokeri puternici pentru a dezvolta această piață. De asemenea, lucrăm la un mecanism cu ASF pentru a ajunge la populație, mai ales la cea din mediul rural, populație care dețin acțiuni după ”marea cuponiadă”. Acești oameni nu știu că au bani de luat. Ce fel de capitalism permite ca milioane de euro să zacă blocați? Trebuie să rezolvăm această problemă”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti BVB.

El a precizat că trecerea României către o piață emegentă se poate face numai prin listarea companiilor foarte mari la BVB. Listarea Hidroelectrica este unul dintre evenimentele așteptate de piață.

”23-25% din Hidroelectrica este pachetul de acțiuni care ar trebui să fie listat pentru a ne asigura statutul de piață emergentă. Toată România ar avea de câștigat în urma acestei listări. Inclusiv pensiile ar putea să crească”, a completat Ludwik Sobolewski.

Lucian Anghel, Presedintele BVB,  a citat un studiu al S&P Global din 2015, potrivit căruia 3 din 4 români nu au educație financiară

”România are cel mai scăzut nivel de educație financiară din Uniunea Europeană. De asemenea, numai 4 țări din Europa (Albania, Armenia, Kosovo și Macedonia) au un nivel mai scăzut decât România în ceea ce privește educația financiară. Dacă ne uităm la potențialul de resurse existent (depozitele bancare) în România, vedem că numai 23.000 de români au depozite de peste 100.000 de euro, însumând 6 miliarde de muro. Depozitele sub acest nviel însumează 24 miliarde de euro. 200.000 de români au salariul lunar de peste 5.000 de lei”, a precizat Lucian Anghel.

Lucian Anghel a subliniat totodată importanța existenței un mix echilibrat de investitori: străini și locali.

Agenda întâlnirii:
– Elemente de strategie a Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel (Preşedinte BVB) şi Ludwik Sobolewski (Director General BVB)
– “Fluent în Finanţe”, proiect de educaţie financiară pentru angajaţi, persoane fizice şi studenţi (raportul activităţii până în prezent şi planuri pentru restul anului 2016), Ileana Botez şi Zuzanna Kurek
– “Fluent în IPO-uri”, un nou proiect pentru companii, concept şi calendar, Marcin Wojcicki
– “Condus de randament”, concurs de tranzacţionare în mediul real care va fi lansat în septembrie, principiile regulamentului, calendarul,  Daniela Şerban
– Trageri la sorţi pentru investitori, un nou proiect prin care vor fi premiaţi cei care derulează tranzacţii, concept, regulament şi calendar, Marcin Wojcicki şi Ştefan Musgociu
– “Fluent în Finanţe” – platforma educaţionala online, concept şi calendar, Zuzanna Kurek

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*