Mai mulți chiriași români, în zonele premium ale Capitalei

house
Foto: http://6iee.com

În primul semestru din 2016, mai mulți chiriași români au căutat și s-au mutat în locuințe noi din zona Șoseaua Nordului, unde dominau chiriașii străini în 2014-2015, potrivit datelor Nordis.  

Astfel, ponderea chiriașilor români în această zonă a crescut cu 15%, acum fiind de de 30% (față de doar 15% în toamna lui 2014).

Numărul expaților interesați de zona de nord a Capitalei continuă să se mențină constant, dar ponderea lor în totalul cererii de locuințe de închiriat a scăzut, ca urmare a creșterii cererilor chiriașilor români. Bugetele la care închiriază românii sunt însă cu 25-30% mai mici decât cele oferite de expați.

„Un rol important în creșterea cererii de proprietăți de închiriat în zona de nord, din partea românilor, l-a avut și finalizarea clădirilor de birouri din ultimii ani, care a dus la extinderea polului de business în zona de nord a Capitalei. Tot mai mulți români si-au mutat centrele de interes în zona de nord a Bucureștiului, fie că este vorba de locul de muncă, școlile sau grădinitele copiilor, centre de agrement sau accesul facil către aeroport. Alături de colegii lor expați, dar având bugete mai mici și susținute din veniturile proprii, românii aleg apartamente medii, cu 3 sau 4 camere, preferabil nemobilate, la un nivel de chirie situat în intervalul 800 și 1.400 euro. În plus, chiriașii români doresc să negocieze mai mult prețul chiriei, decât expații”,declară Irina Poștoacă, Manager Departament Închirieri, al Nordis.

Cele mai multe locuințe premium s-au închiriat la bugete de 1.000-1.800 euro/lună, în semestrul I din 2016. Majoritatea au fost apartamente de trei camere, urmate de cele cu 4 patru camere, situate în zonele Herăstrău- Șoseaua Nordului, Aviatorilor, Primăverii, Băneasa – Pipera, Dacia –Polonă.

Preferate au fost ansamblurile cu facilități – zonă de fitness, piscină, grădina sau imobilele noi situate în apropierea parcurilor și a mijloacelor de transport în comun.

Apartamentul cu cel mai mare buget închiriat de Nordis în prima jumătate a anului a fost un penthouse de 440 mp utili, situat pe Șoseaua Nordului stradal. Apartamentul a fost închiriat nemobilat, pentru suma de 5.000 euro/lună.

Apartamentul cu cel mai mare buget închiriat de o familie de români a fost un apartament cu 4 camere, situat în zona Kiseleff, la un nivel de 2.000 euro/lună.

La polul opus un antreprenor român a închiriat un apartament cu 2 camere, situat în zona Aviației, în imobil nou, la prețul de 550 euro/lună.

Cine sunt chiriașii români care plătesc chirii de până la 1.500 euro/lună?

Cei mai mulți români care au închiriat locuințe premium în zona de nord a Bucureștiului în 2016 sunt antreprenori sau manageri in pozitiile midle si top management ai companiilor multinationale din zona de Nord si Centru, oamenii din lumea sportului, persoane publice si persoane active in viata mondena efervescenta din zona.

Chiriile pe segmentul premium se mențin, sub presiunea ofertei mai mari

În primele șase luni din 2016, nivelul chiriilor pe segmentul premium, zona de centru-nord, s-a menținut relativ constant, în ciuda unei creșteri a cererii.

Aceasta în special datorită creșterii numărului de apartamente noi livrate în 2015 și 2016 în zona de centru – nord. Multe dintre acestea au fost achiziționate de investitori, adăugându-se stocului deja existent, disponibil pentru închiriere.

Nivelul chiriilor în zonele premium rămane similar cu cel din 2015

2 camere 3 camere 4 camere Ap tip penthouse
minimă maximă minimă maximă minimă maximă minimă maximă
550 1000 900 2.500 1.100 3.900 2.500 7.000

Sursă: Nordis

„În perioada următoare, ne așteptăm ca numărul cererilor venite din partea expaților să crească din nou și implicit ponderea în totalul închirierilor, datorită procesului ciclic de reînnoire a contractelor expaților din multinaționale și ambasade, ce are loc de regulă la începutul fiecărei toamne”, declară Irina Poștoacă, Manager Departament Închirieri, din cadrul Nordis.

Despre Nordis

Grupul de firme imobiliare Nordis a fost înființat în 2008, de către Emanuel Poștoacă, consultant imobiliar cu experiență in investiții rezidențiale în zona de nord și astăzi reunește trei firme specializate: Nordis, de intermediere imobiliară, Nordis ­ Administrare, de administrare de imobile și Nordis Investments, de investiții si dezvoltare imobiliară.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*