Medicii prescriu medicamente mai scumpe sub influența bugetelor companiilor farmaceutice

Sursă foto: hecsbg.com

Medicii prescriu încontinoare medicamente mai scumpe influențați în parte și de sumele mari pe care le au la dispoziție firmele farmaceutice pentru promovarea medicamentelor, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

“Ce am văzut noi în cadrul acestei analize este că în continuare se prescriu surprinzător de mult medicamentele mai scumpe, așa-numite medicamente inovative, și nu variantele lor mai ieftine, care sunt medicamentele generice. În general, eforturile suplimentare le suportă pacientul, deci cine pierde din acest lucru este mai degrabă pacientul. Pentru că medicii prescriu, iar pacienții îi ascultă pe medici, ceea este firesc. Iar medicii prescriu influențați în parte și de sumele mari pe care le au la dispoziție firmele farmaceutice pentru promovarea medicamentelor. Lanțul ar fi: prețuri mai mari aprobate de stat pentru același medicament, ceea ce face să existe mai mulți bani la dispoziția anumitor companii care pot folosi aceste fonduri suplimentare ca să stimuleze medicii să prescrie respectivele medicamente”, a spus Chirițoiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, se ajunge la situația în care pacienții plătesc mai mult decât ar trebui. Chirițoiu a precizat că va discuta toate aceste aspecte cu autoritățile din sectorul sanitar, atunci când analiza pieței va fi finalizată.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*