Modificările legislative frecvente în domeniul mediului și energiei pot conduce marile companii din România la nerespectarea legii

Peste 60 de modificări legislative în fiecare an, dintre care mare parte aplicabile în domeniul mediului și energiei, pot conduce marile companii din România la nerespectarea legii. Denkstatt România, filiala locală a companiei austriece Denkstatt GmbH, trage un semnal de alarmă mediului de business autohton asupra riscului la care sunt supuse companiile din cauza numeroaselor modificări legislative. Specialiștii austrieci inițiază o amplă campanie de informare cu privire la riscurile la care se supun firmele din cauza frecvenței modificărilor legislative.

Toate companiile active în România ajung să interacționeze cu cel puțin unul din domeniile mediului, energiei, sănătății și securității în muncă, siguranței produselor alimentare. Aceste domenii implică peste 60 de modificări legislative în cursul unui an. Practic, pentru o companie prezentă în România este aproape imposibil să fie la curent cu toate aceste modificări și să respecte legea, riscând în orice moment neconformări legale. Un risc ridicat ce poate determina amenzi sau chiar sancțiuni mai grave, precum întreruperea activității, prezintă firmele care exportă produse. Acestea au o nevoie implicită de abordare integrată a controlului și monitorizării conformării legale la nivel de amplasamente direct productive.

„Acționăm pe două fronturi, pe de-o parte organizăm evenimente tematice prin care le explicăm companiilor care sunt riscurile la care se supun. După un proiect pilot la Timișoara, ne adresăm mediului antreprenorial și corporațiilor din București. Pe de altă parte investim în tehnologie și lansăm primul soft din România care monitorizează modificările legislative. Ne propunem să simplificăm mult viața managerilor, să diminuăm riscul de amenzi pentru eventuale neîndepliniri din cauza unor neglijențe. Din punctul nostru de vedere, focusul companiilor trebuie să fie performanța în buisness”, precizează Gabriela Fistis , director general Denkstatt România.

Softul Think!Legal este conceput de experți internaționali în sisteme de management și are rolul de a reduce riscul în ceea ce privește neîndeplinirea obligațiilor legale aplicabile unei companii în domeniul operațional. Acesta a fost deja lansat în alte țări din regiune, precum Austria, Ungaria și Slovacia.

Aplicația are o serie de funcții esențiale ce includ: monitorizarea modificărilor legislative, actualizarea bazei de date legislative;  selecția și filtrarea obligațiilor impactante pentru fiecare companie în parte; evaluarea gradului de conformitate cu obligațiile legale, respectiv controlul și managementul riscului. Think!LegaL dă acces în timp real la toate modificările legislative apărute în domeniul mediului, securității muncii și energiei. În plus, softul se pliază pe cerințelor standardelor de calitate ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001 si ISO 50001.

Denkstatt România, cu sediul la Timișoara și punct de lucru în București, este filiala grupului austriac Denkstatt, specializat în consultanță în domeniul sistemelor de management, protecția mediului, dezvoltare socială și consultanță în sustenabilitate. În viziunea Denkstatt, modelarea viitorului este un mare privilegiu ce presupune realizarea de proiecte neconvenționale și complexe care aduc beneficii mediului înconjurător într-o societate construită într-un mod ales.

Printre colaboratorii Denkstatt România se numără Smithfield Prod,  Coca Cola, SAB Miller, Zoppas Industries Romania, Dura Automotive, Primăria Municipiului Arad, Primăria Municipiului Timisoara și mulți alții.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*