Noi jucători de pe piața de business descoperă oportunitățile din Europa Centrală și de Est

Europa de Vest se dovedește a fi insuficientă. Investitori internaționali precum Savills IM, Corpus Sireo, KGAL sau Benson Elliot și-au extins operațiunile și sfera de dezvoltare în căutarea de noi surse de câștiguri. Anul acesta am asistat la intrarea pe piața Europei Centrale și de Est a unor noi jucători, activitatea regională a investitorilor din acest grup îmbunătățind performanța investitorilor tradiționali ai regiunii. Previziunile pentru anul 2017 în ceea ce privește randamentul spațiilor de birouri prime conform Raportului CEE privind investițiile 2016: Mission to Outperform rămân favorabile, de 7,5% în orașele capitală precum București și de 6,75% în orașele regionale din Polonia precum Poznań, sau de 7,25% în Katowice și Łódź. Se anticipează o sporire a volumului de tranzacții pe măsură ce activitatea de investiții continuă într-un ritm accelerat.

 Un nou flux de capital la nivelul regiunii CEE reprezintă o tendință bine stabilită, care a capătat tot mai multă popularitate în rândul fondurilor de investiții internaționale în anul 2016, ajutând la consolidarea poziției economice a regiunii.

Din ce în ce mai des, observatorii de piețe de investiții care analizează oportunitățile oferite de Polonia, Cehia, România și Ungaria au apreciat și au confirmat potențialul zonei. Tranzacțiile surpriză, precum vânzarea portofoliului de spații de birouri al Skanska CDE către fondul de investiții suedez Niam, reprezintă cel mai bun exemplu al faptului că interesul investitorilor se îndreaptă către Europa de Est.

„Pentru Skanska CDE aceasta a fost prima tranzacție din istoria companiei la nivelul CEE care a vizat portofoliul său, iar pentru Niam aceasta a fost prima achiziție de clădire de birouri, încheiată în regiune. Este întotdeauna o provocare pentru echipa noastră de vânzări să încheie o tranzacție cu un cumpărător nou, întrucât trebuie să își cunoască partenerul de business, să dezvolte o relație bună de lucru și, cel mai important, să stabilească un raport de lucru bazat pe încredere reciprocă. Portofoliul Skanska vândut către Niam include patru clădiri de birouri în două orașe regionale din Polonia: Cracovia și Katowice. Două dintre clădiri erau finalizate la momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare, iar celelalte două erau încă în etapa de construcție. Ultima proprietate rămasă, Axis din Cracovia, este preconizata să fie terminată în al patrulea trimestru al anului 2016, iar vânzarea clădirii va fi finalizată în același timp. Decizia Niam de a achiziționa un portofoliu de patru clădiri într-o locație nouă și care se află încă parțial în etapa de construcție demonstrează maturitatea pieței poloneze, profiturile atractive și poziția Skanska ca lider dezvoltator de clădiri de birouri prime”, a declarat Adrian Karczewicz, șeful Divestments CEE în cadrul Skanska Commercial Development Europe.

Agențiile imobiliare subliniază faptul că există noi fluxuri de capital care intră în Polonia din diferite colțuri ale lumii, iar investitorii europeni nu mai sunt singurii care caută bunuri imobiliare atractive în regiune.

Varietatea grupului de investitori crește, cu capital din Africa de Sud și Asia (în special din Singapore, Malaysia și Coreea de Sud) prin jucători care intenționează să intre pe piața din Polonia fie direct, fie prin intermediul consilierilor financiari. De asemenea, am observat o activitate susținută a jucătorilor europeni. Cumpărători precum Benson Elliot, Warburg HiH și Golden Star și-au spus cuvântul finalizând achiziții în ultimele 12 luni”, a comentat Piotr Mirowski, partener în cadrul Colliers International, Director al Investment Services în Polonia.

Alte piețe de bunuri imobiliare comerciale de la nivelul regiunii Europei Centrale și de Est au intrat, de asemenea, în atenția noilor actori globali în 2016, aceștia încheind tranzacții care reprezintă aproape 33% din volumul total de investiții din România și 25% din Ungaria.

„Piața din Ungaria este una activă, raportând un nivel maxim de 900 de milioane de euro în tranzacții încheiate după 2007 până în prezent și un total estimat de 1,5 miliarde de euro până la finalul anului 2016, randamentele de referință urmând a fi stabilite pe parcurs. România a înregistrat un volum al tranzacțiilor de aproximativ 300 de milioane de euro până în prezent, noi investitori intrând pe piață, precum PPF Real Estate care a achiziționat clădirea de birouri Metropolis Center din București în primul trimestru al anului 2016”, a adăugat Piotr Mirowski.

Conform JLL, prima jumătate a anului 2016 a fost marcată de două tranzacții încheiate de investitorii sud-africani, NEPI și Rockcastle, care au achiziționat centre comerciale în orașele importante din Cehia. Mai mult, investitorul imobiliar european care se bucură de o mare experiență, LaSalle Investment Management, și-a adăugat în portofoliu prima investiție în Cehia, achiziționând Na Prikope 23-27, o proprietate de high street retail și birouri.

“Deși prețurile de pe piețele central europene se apropie sau chiar au atins apogeul din perioada premergatoare crizei, activitatea recentă a dovedit că acest lucru nu reprezintă o barieră. Investițiile financiare și alternative ne dovedesc că sectorul rămâne atractiv în ciuda prețului relativ de la nivelul sectoarelor de investiții alternative. Pentru anul 2016, anticipăm o creștere a volumelor de investiții la nivelul regiunii, care vor depăși 10 miliarde de euro, luând în considerare tranzacțiile actuale care se află în stadii de negociere avansate”, concluzionează  Kevin Turpin, Director, șeful CEE Research în cadrul JLL.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*