Vânzare în lipsă și market making, pentru dezvoltarea bursei

finance
Foto: http://www.moneychoice.org/

Noul cadru de reglementare pentru operațiunile de împrumut a acțiunilor și efectuarea vânzărilor în lipsă, aprobat recent de către ASF (regulile Depozitarului Central au fost aprobate de către Banca Națională a României și sunt în proces de aprobare finală la ASF), deschide calea ca participanții la piață să folosească în piața reală acest mecanism îndelung așteptat.

Anterior în cursul acestui an, ASF a emis un nou set de regulamente referitoare la aceste operațiuni.

La seminarul organizat de Bursa de Valori București, care a avut loc pe 14 iulie, participanții la piață au analizat aspectele practice cu privire la punerea în aplicare a vânzării în lipsă și a împrumutului de acțiuni. Discuția s-a bazat pe prezentările susținute de reprezentanții Bursei de Valori București, Depozitarului Central și unei societati de brokeraj.

“Considerăm că vânzarea în lipsă este importantă în sine, drept un instrument ce deservește investitorii și care ajută la îmbunătățirea calității mecanismului de stabilire a prețurilor. În plus, vânzarea în lipsă crește atractivitatea programului de market making, care este esențială pentru o mai buna velocitate a pieței de acțiuni. Burse mult mai mari decât Bursa de Valori București ar avea o problemă legata de adâncimea și lichiditatea pieței, în cazul în care acestea nu ar avea participanti care sa furnizeze lichiditate. În acest context, este extrem de important că Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să elimine tarifele aplicate de reglementator, care erau aplicate tranzacțiilor efectuate de către formatorii de piață (market makeri). Noi vedem acest set de modificări pozitive introduse de ASF, ca pe o dovadă a unei gândiri complexe și cuprinzătoare cu privire la strategia de dezvoltare a pieței de capital românești”, a spus Ludwik Sobolewski, Director General la Bursa de Valori București.

“Suntem foarte mulțumiți ca pachetul legislativ referitor la activitatea de imprumut a fost finalizat. Acum survine urmatoarea etapa, cea în care reglementările se vor transpune în practică de piață. Vom urmari acest proces cu mare interes”, a spus Florentina Boboc, Director Direcţia Autorizare – Supraveghere din cadrul ASF.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*