România, avertizată să-și respecte obligațiile bugetare

Comisia Europeană a avertizat România să-și respecte obligațiile bugetare asumate în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere. În situația României se află și Belgia, Croația, Finlanda, Italia și Spania.

„Am identificat șase țări ale căror strategii bugetare ar putea prezenta riscuri la adresa respectării angajamentelor luate în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere. Aceste țări mai au încă timp să ia măsurile necesare, de aceea le trimitem astăzi un semnal de avertizare timpurie. Suntem pregătiți să începem un dialog constructiv cu aceste țări în vederea minimizării riscurilor avute în vedere”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru moneda euro și dialogul social.

Comisia va iniția consultări cu guvernele, parlamentele naționale, partenerii sociali și alte părți interesate.

În martie și în aprilie, Comisia va organiza, de asemenea, alte întâlniri bilaterale cu statele membre. Aceste întâlniri vor constitui o ocazie de a discuta rapoartele de țară cu autoritățile naționale.

În luna aprilie, statele membre urmează să își prezinte programele naționale de reformă și programele de stabilitate  sau de convergență, inclusiv măsurile luate în urma pachetului de iarnă.

Pe această bază, Comisia va prezenta în primăvară propunerile sale privind un nou set de recomandări specifice fiecărei țări, care vor viza principalele provocări ce trebuie abordate. Recomandările vor cuprinde și orientări de ordin bugetar, care se vor baza pe previziunile de primăvară ale Comisiei ce vor include datele bugetare finale pentru 2015 validate de Eurostat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*