Românii sunt revoltați: procesul de adopție durează 2 ani!

adoptie
Foto: http://yeattslawfirm.com

Glumesc, desigur! În ce țară credeți că trăim? De ieri văd, aud și citesc că un deputat (aflat puțin în vizită pe la DNA, dar nu povestea asta ma interesează) a adoptat* un copil la patru zile după naștere, în timp ce în mod ”normal” procesul durează între un an și doi ani.

E normal să aștepți 2 ani ca să poți adopta un copil? Nu ar fi mai bine ca familiile doritoare să fie verificate și, dacă totul este în regulă, să fie declarate apte pentru adopție ca apoi să li se dea cât mai repede copilul născut și nedorit spre a le deveni fiu/fiică?

Procesul de adopție este atât de greoi în România încât românii au început să caute copii pe alte continente. Sigur ca și aceia merită o familie iubitoare și un cămin și dacă locul lor este în România mă bucur. Dar cu ai noștri ce facem?

Am în minte imagini cu elevii din casele de copii care învățau în școala mea. Îi recunoșteai dintr-o privire: tunși toți foarte scurt indiferent de sex, masculinizați, îmbătrâniți parcă, nu se apropia niciun copil de ei. Îi știți și voi? Grupurile de la casele de copii sunt de asemenea vizibile pe stradă. Au apărut între timp soluții inovative pentru stârpirea păduchilor și li se lasă părul pe cap, dar cel puțin din cauza hainelor pe care le poartă și a atitudinii tot știm care este situația lor. Mai știm, cred, cu toții, că după 18 ani nu mai sunt ținuți nici măcar în aceste case. Ce fac după vârsta asta?

Am zilnic impresia că ratăm ȘTIREA. Nu mai prindem subiectul. Scoatem de sub taste ce ni se dă și în general sunt suficiente două combinații: ctrl+C și ctrl+V. Din fericire, nu toți. A se vedea mai jos.

*Am pus steluță mai sus pentru că deși nu mă interesează deloc cazul concret al deputatului respectiv este datoria mea să citesc măcar ce au scris alții pe tema asta, dacă tot m-a intrigat (altceva decât pe alții, evident). Am găsit astfel pe digi24.ro cum a fost posibil să fie ”adoptat” copilul respectiv atât de absurd de repede:

Preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a precizat că minorul a fost dat în plasament familiei Rizea în anul 2013, la patru zile de la naştere, iar după şase luni s-a deschis procedura în vederea adopţiei. (…) În perioada în care s-a născut copilul şi a fost dat în plasament, adopţiile erau gestionate de Oficiul Român pentru Adopţii, iar luarea copilului în plasament era una dintre metodele prin care procedura adopţiei putea fi scurtată din cauza unei interpretări subiective a legii”, scrie în știrea colegilor de la Digi 24.

”Din cauza” – ați reținut da? E peiorativ, adică de rău.

Tot colegii de la Digi 24 o citează pe doamna Coman spunând: ”Nu era ilegal, dar aş spune că era imoral faţă de celelalte familii care aşteptau să poată adopta un copil.

Bineînțeles, păi ce facem aici? Au interzis între timp practica asta pentru a tăia elanul familiilor ăstora imorale. Să aștepte toți cu anii sună mult mai moral.

Mai urmează un citat tare:

Constatând că poate deveni o practică riscantă şi dorind să evităm alte abordări decât cele legale, anul trecut s-a dat un ordin de ministru pentru a spune clar în ce condiţii se poate face plasamentul, respectiv la rude sau la familii care cunosc copiii”, a spus preşedintele ANPDCA – citat de Digi24.ro.

Mda foarte riscant…poate sunt adoptați mai mulți copii. Doamne ferește! Și unde se face acum plasamentul? Păi rudele nu au văzut că o doamnă/domnișoară din familie este însărcinată? Dacă își doresc aceste rude copilul se mai ajunge la abandon prin spitale, sau adopție făcută de către familii străine? ”Familii care cunosc copiii”? Ok, hai că încerc să mă conving să-mi explic și asta deși e cam greu. Copiii nou-născuți și nedoriți au prieteni de familie? Sau cei care au deja câțiva ani, dar trăiți prin centrele de plasament, au și ei așa ceva? Și dacă au și familiile astea nu îi cer pe copii, statul se duce să le dea copiii lor și nu altor familii care chiar îi doresc?

Ceva este cu susul în jos aici…cred că eu.

În locul ăstora de la ANP nu-știu-cum m-aș da peste cap să pun în legătură familiile doritoare de copii cu femeile astea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*