Uniunea Europeană se confruntă cu sărăcia severă

Uniunea Europeană (UE) avea în 2015 peste 41 de milioane de persoane, adică 8,2% din totalul populației, confruntate cu lipsuri materiale grave, potivit Eurostat. Acestea nu și-au putut permite să achite facturile curente sau să-și încălzească locuința în mod corespunzător. 

Potrivit Eurostat, familii cu copii în întreținere au fost afectate în mai mare măsură decât gospodăriile fără copii. 8,3% din gospodăriile cu doi și mai mulți adulți cu copii au înregistrat lipsuri materiale severe, comparativ cu 6% pentru cei fără copii în întreținere. De asemenea, 17,3% dintre familiile monoparentale sau confruntat cu aceste lipsuri, comparativ cu 11% dintre adulții fără copii în întreținere.

În România, peste 4 milioane de locuitori se confruntă cu sărăcia extremă, însă Italia deține cele mai multe persoane aflate în această situație, peste 6 milioane de cetățeni.

Potrivit unui raport al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil FONPC şi UNICEF România, 40% din populaţia României se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, 48,5% este rata de sărăcie a copiilor şi 17,7% este rata de sărăcie la populaţia încadrată în muncă. De asemenea, 28,9% reprezintă populaţia afectată de privare materială severă.

Datele oficiale arată că mai mult de jumătate dintre copiii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială – 52,2% în 2012, cel mai ridicat nivel din UE27 cu excepţia Bulgariei. Riscul sărăciei şi excluziunii sociale este mai mare în gospodăriile cu mulţi copii – 72,5% în cazul gospodăriilor cu 2 adulţi şi 3 sau mai mulţi copii şi în cele monoparentale – 60,7%.

Totodată, potrivit datelor Ministerului Muncii, unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, şi o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situaţie de cel puţin trei ani.

2015, proporția persoanelor extrem de sărace din UE a continuat tendința descendentă observată începând cu vârful în 2012 (9,9%).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*