UE pierde peste 10 miliarde euro anual din cauza țigărilor de contrabandă

www.euobserver.com

Uniunea Europeană și statele membre pierd mai mult de 10 miliarde de euro pe an din venituri (taxe vamale, TVA, accize) din cauza comerțului ilegal cu produse din tutun, mai ales traficul cu țigări de contrabandă și contrafăcute. Din această cauză Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să nu reînnoiască acordul UE contra traficului și contrafacerii încheiat cu Philip Morris International (PMI), care urmează să expire în iulie 2016. Deputații cer în schimb utilizarea instrumentelor legislative UE și internaționale pentru combaterea contrabandei.

Deputații notează că acordul PMI s-a dovedit ineficient întrucât, deși la început a redus traficul, locul rămas gol a fost umplut curând prin apariția țigărilor ”ieftine, albe”.

Conform acestor acorduri, cele patru cele mai mari firme – Philip Morris International (PMI), Japan Tobacco, British American Tobacco (BAT) și Imperial tobacco – au fost de acord să plătească Comisiei și statelor membre în total 2,15 miliarde de dolari pe durata contractelor, pentru ca acestea să renunțe la procesele împotriva lor pentru recuperarea taxelor cuvenite din comerțul ilegal cu țigări. Companiile au mai fost de acord și să combată activ traficul și contrafacerea de produse de tutun.

Deputații sunt, de asemenea, îngrijorați că plățile anuale ale industriei de tutun pentru a ajuta la finanțarea bugetului Biroului european anti-fraudă (OLAF), așa cum sunt menționate în acordurile pentru tutun, ar putea duce la conflicte de interes.

În loc să reînnoiască acordul PMI, deputații cer Comisiei să se concentreze pe implementarea Directivei UE privind tutunul din 2014 care oferă mai multe instrumente efective, cum ar fi un sistem interoperabil de urmărire și identificare a țigărilor la nivel UE ce va intra în vigoare în 2019. Statele membre ar trebui să ratifice un protocol la Convenția Cadrul a OMS privind Controlul Tutunului, care stabilește aceleași lucruri la nivel internațional.

Deputații subliniază că semnatarii protocolului OMS sunt obligați să protejeze politicile lor de sănătate publică față de interesele comerciale ale industriei tutunului și că niciuna din obligațiile lor nu trebuie delegate acestei industrii.

Pentru perioada rămasă până la intrarea în vigoare deplină a directivei privind tutunul, deputații cer Comisiei să pregătească reglementări noi privind țigările  ”ieftine, albe”, să asigure trasabilitatea produselor din tutun prevăzute de acordul PMI și să introducă acțiuni în justiție împotriva oricărui sechestru ilegal al acestor produse.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*