Urmările furtunii perfecte din Brazilia?

Foto: http://kingofwallpapers.com

Coface:

Brazilia se află în mijlocul unei furtuni perfecte. Criza politică ce durează încă și recesiunea economică profundă, care au dus la prăbușirea indicilor de încredere, au fost depășite de procesul de punere sub acuzare a președintelui Dilma Rousseff. Nicio revenire economică semnificativă nu este așteptată înainte de 2017. Economia Braziliei s-a contractat cu 3,8% în 2015 și se așteaptă o scădere suplimentară a PIB-ului de 3%, în 2016.

În 12 Mai 2016, președintele Dilma Roussed a fost temporar mutat din biroul său, după ce Senatul a votat un proces de punere sub acuzare. Acțiunea împotriva mandatului în cauză a vizat încălcări ale legii responsabilității fiscale și s-a bazat în special pe neregulile fiscale. Acum, că vicepreședintele Michel Temer (partidul PMDB) și-a asumat președinția, Camera Superioară va avea la dispoziție 180 de zile pentru a convoca un proces în care să fie discutate acuzațiile.

Dilma va fi pus sub acuzare cu siguranță în cazul în care două treimi din Camera Superioară va vota în favoarea acuzării, caz în care Temer va ispăși restul mandatului prezidențial, care se încheie în 2018.

Car Wash a fost principalul motiv al revoltei împotriva guvernului Dilma. Ancheta a adus în fața justiției oameni de afaceri importanți din Brazilia și figuri politice, ridicând suspiciuni potrivit  cărora banii Petrobras ar fi fost folosiți pentru a sponsoriza campanii politice, pentru a cumpăra sprijin politic în Congres și pentru îmbogățirea personală. S-a demonstrat deja că Petrobras a diminuat cu 6,2 MLD reali (aproximativ 2,3 MLD UDS sau 0,1% din PIB) bilanțul din 2014, prin costuri suplimentare capitalizate în mod abuziv în sistemul corupt descoperit prin ancheta făcută asupra Car Wash.

Cu toate că piața a reacționat în mod pozitiv ca de fiecare dată când există o veste favorabilă pentru punerea sub acuzare, nu trebuie să ne așteptăm la o revenire puternică, partidul vice-președintelui fiind de asemenea cercetat pentru corupție – ceea ce face dificilă pentru ei  prezentarea unei alternative viabilă la actuala guvernare.

O economie la un pas de colaps, așteptând rezoluțiile noului guvern

În ceea ce privește partea economică, rezultatele pentru 2015 (-3,8% din PIB comparativ cu anul anterior) au fost cele mai grave din 1990 și niciuna dintre principalele provocări ale țării s-a îmbunătățit. Ajustarea prețurilor administrate (care au fost reduse în mod artificial) și deprecierea puternică a ratelor de schimb au condus la o inflație 10,7% în anul curent – cu mult peste punctul mediu țintă de 4,5%. Ajustările fiscale au eșuat, iar datoria publică, precum și deficitul fiscal, s-au deteriorat în 2015. Coface a retrogradat evaluarea țării de la A4 la B (risc semnificativ) în Septembrie și apoi, din nou, până la C (risc ridicat), în Ianuarie 2016. Cele trei agenții principale de rating au retrogradat Brazilia la statutul de junk.

Economia nu se va recupera înainte ca impasul politic să fie complet rezolvat. Prima provocare vor fi rezultatele fiscale pentru 2016. În ultimele 12 luni, deficitul acumulat până în  Martie 2016 se ridică la 2,28%, iar în acest context, propunerea de 1,6% a guvernului Dilma pare deja nerealistă.

Revenirea încrederii în mediul de afaceri pare a fi doar temporară, Temer urmând să preia rolul de președinte doar cu un sprijin slab din partea populației, deoarece nu a fost votat prin alegeri directe, partidul său fiind, de asemenea, legat de scandalurile de corupție Car Wash.

Doar doi indicatori este de așteptat să se îmbunătățească pe termen scurt: balanța comercială și inflația. În ceea ce privește comerțul exterior, atât importurile, cât și exporturile au fost în scădere în termeni de venituri. Cu toate că deprecierea bruscă a ratelor de schimb pe parcursul ultimului an s-a îmbunătățit, în cele din urmă competitivitatea produselor fabricate la nivel local, moneda mai slabă au redus prețurile la export în USD. Până în prezent, volumele îmbunătățite de export nu au fost suficiente pentru a înregistra venituri mai mari.

Riscurile unor sectoare este de așteptat să crească în intensitate

Insolvențele au atins un nou record, ca efect de contagiune a operațiunii Car Wash și a recesiunii în curs de desfășurare. În 2015, 1.287 de companii au depus pentru capitolul XI (acest capitol cuprinde legislația privind falimentul) în Brazilia, o creștere de 55% față de anul precedent.

409 cereri au fost deja depuse în primul trimestru din 2016 (+114% față de anul trecut). Această cifră confirmă opinia că tendința negativă este de natură să câștige în intensitate și mai mult în 2016, țara fiind de așteptat să raporteze un al doilea an de contracție.

Producția industrială a încetinit timp de 24 de luni la rând. În cele 12 luni acumulate până în Februarie 2016, sectorul s-a contractat cu 9% și nu există deocamdată niciun semn de ameliorare.

Populația nu este dispusă să consume, deoarece piața locurilor de muncă se deteriorează foarte repede, iar antreprenorii nu investesc din cauza incertitudinii ridicate.

Scenariul nefavorabil s-a revărsat, de asemenea, asupra unor sectoare economice majore, ceea ce duce la rate mai mari de insolvență. Conform datelor Barometrului sectorial Coface, principalele segmente de activitate ale țării sunt în prezent expuse unui risc ridicat. Situația este grea pentru construcții, automobile, industria oțelului, care sunt în prezent supuse unui risc ridicat.

“Nu există nicio modalitate ușoară de ieșire din criză, iar populația este obosită din cauza  corupției, ceea ce face ca o revenire pe termen scurt să fie puțin probabilă”, a declarat Patricia Krause, Economist pentru Coface America Latină.

Protestul anti-guvernamental din 13 Martie a fost cel mai mare din istoria economiei naționale, cu trei milioane de participanți. Acesta a arătat că populația nu este nemulțumită doar din cauza actualului guvern, ci mai mult, în general, de toți politicienii care face obiectul anchetei. Mai mult decât atât, indiferent de rezultatul disputei politice, fragmentarea mare a Congresului va continua să împiedice avansarea reformelor structurale extrem de necesare ale țării. Pe scurt, două lucruri sunt clare. O revenire economică nu va fi imediată.

Ar trebui să existe ușoare îmbunătățiri ale indicilor de încredere și a ratelor de creștere ale PIB-ului, eventual, începând din 2017. Cu toate acestea, unii agenți deja prognozează că actualul deceniu va fi unul pierdut, în ceea ce privește activitatea economică.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*